Video: V parkirni hiši bo Volvo parkiral brez voznika

21. 6. 2013
Deli

Po tem ko je že pred časom podoben sistem predstavil Audi (in bil zanj tudi že nagrajen), ga predstavlja zdaj tudi Volvo.

Tudi Volvo Car Group je namreč razvil koncept za samodejno parkiranje. To pomeni, da avto v garažni hiši (testni primer bo javnosti predstavljen že konec junija) sam najde parkirno mesto in nanj tudi parkira, brez voznika v vozilu. Pameten avto varno in brez težav komunicira tudi z ostalimi vozili in pešci v parkirni hiši.

'Samodejno parkiranje je konceptna tehnologija, ki vozniku olajša iskanje prostega parkirnega mesta. Voznik samo pusti vozilo pred vhodom v parkirno hišo in ga pobere na istem mestu kasneje,' pravi Thomas Broberg, višji varnostni svetovalec pri Volvo Car Group.

Voznik bo uporabljal mobilno aplikacijo Samodejno parkiranje (Autonomous Parking), preko katere ga bo tehnologija Vehicle 2 Infrastructure (oddajniki cestne infrastrukture) obvestila, kdaj je na voljo. Če je na voljo, pred garažo zapusti vozilo, avto pa nato parkira sam. Pri tem uporablja tipala za lociranje in navigiranje do prostega parkirnega mesta. Postopek je obraten, ko voznik pride po vozilo. 'Samodejno parkiranje in tehnologija vodenega prometa SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) oziroma cestni vlak, ki ga je Volvo že preskusil v resničnem prometu, sta še vedno v razvoju. Kakorkoli, naredili bomo prvi korak k naši želji po vodstvu, s predstavitvijo prvih lastnosti s samodejno vožnjo v povsem novem Volvu XC90, ki bo predstavljen konec leta 2014,' zaključi Thomas Broberg.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja