Video: Novi Twingo – majhen, a (spet) drugačen

14. 2. 2014
Deli

Pet let je minilo, odkar so pri Renaultu začeli razvijati novo generacijo Twinga in 12 let mineva od predstavitve prvega, za tiste čase revolucionarnega Twinga.

Nova generacija je nastala v sodelovanju s Smartom, saj so razvojniki obeh znamk v resnici iskali avto, ki ustreza enakemu konceptu: majhen, prostoren, okreten – in obe ekipi sta zasnovo videli enako: z motorjem zadaj. Leta 2010 sta znamki sklenili dogovor o sodelovanju in prvi plod je zdaj tu: novi Twingo, ki ga bodo (kot tudi sestrskega Smarta) izdelovali v Revozovi tovarni v Novem mestu.

Prednosti zasnove z motorjem zadaj? Večja kabina, manjša masa, manjši obračalni krog, daljša medosna razdalja.  Kakšna bo notranjost, pri Renaultu še ne razkrivajo – za to bo treba počakati na avtomobilski salon v Ženevi – že zdaj pa je jasno, da bo na voljo v štirih zunanjih barvah in da ga bo moč s pomočjo nalepk še dodatno prilagoditi osebnemu okusu. Zunanja oblika je športna in z nekaterimi podrobnostmi spominja na Renaultove športne modele iz preteklosti (5 GT Turbo, na primer), prav nič pa se novi Twingo na svojo preteklost ne navezuje s številom vrat. Odslej ima Twingo na bokih namreč po dvoje vrat (pri zadnjih se šipa ne odpira klasčno navzdol, ampak vstran), prtljažna pa so skoraj popolnoma steklena. Trivratnega Twinga ne bo, če se bo Renault odločil za svojo različico trivratnega modela (tega ne bodo izdelovali v Revozu, temveč v Smartovi tovarni), bo ta dobila svoje ime. Proizvodnja Twinga v Novem mestu se začenja te dni, polno zmogljivost pa bo dosegla sredi leta. V prodajne salone bo novi Twingo zapeljal septembra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja