Video: Novi Audi A7 Sportback

26. 9. 2010 | Dušan Lukič
Deli

Novi Audi A7 Sportback ni zanimiv le zato, ker bo na novo premešal karte v razredu prestižnih štiri- ali petvratnih kupejev, temveč tudi zato, ker je nastal na osnovi prihodnje leto prihajajočega novega Audija A6.

Bistvo pri takšnih avtomobilih je, to je seveda popolnoma jasno, prestižna eleganca. Zato so (razen pri BMW, kjer so ubrali drugačno pot) nizki, dolgi, s kupejevsko zaobljeno streho. A7 ni izjema, je pa drugačen. Drugačen zato, ker ima pet vrat.

Kupeje, tudi štirivratne, neločljivo povezujem s klasičnim pokrovom prtljažnika, a pri Audiju po vzoru (in uspehu) A5 tudi A7 dodajajo oznako Sportback, ki pomeni, da se prtljažni pokrov odpira z zadnjim steklom vred.

To je rešitev, ki pri 'pravih' prestižnih avtomobilih ni (bila) zaželena, saj pomeni, da ob odpiranju prtljažnika vremenski vplivi (pa naj bo vroče ali mrzlo) vdrejo h glavam potnikov zadaj. A pravila se spreminjajo (si predstavljate, kako bi na avtomobile tega razreda s karavansko karoserijo gledali pred desetletji? ) in peta vrata na zadku niso več tabu.

So pa, to je treba priznati, uporabna. Kupejevska oblika in klasičen pokrov prtljažnika namreč nujno pomenita majhno odprtino sicer običajno velikega prtljažnika in tako zmanjšujeta njegovo uporabnost. Zakaj ne bi združili oboje.

Celoten članek si lahko preberete v aktualni številki Avto magazina AM20/2010, ki je v prodaji od 23. septembra.

Dušan Lukič, foto:? Tovarna

A7_finale