Video: Opel Astra Sports Tourer

15. 11. 2010
Deli
Opel Astra Sports Tourer (foto: Vinko Kernc)
Vinko Kernc

Oplova skovanka iz leta 1953 Car-A-Van (pisano Caravan), ki je z leti predvsem med nepoznavalci postala sinonim za vse takšne karoserijske različice, je nepreklicno utonila v zgodovini. Oziroma vsaj do naslednjega vala nostalgije čez približno dve desetletji.

Zato je Astrina kombijevska različica zdaj, tako kot že Insigniina, Sports Tourer. Res je, da je takšno poimenovanje dokaj neduhovito, sploh v primerjavi s Caravanom, je pa zato Astra Sports Tourer toliko bolj avtomobil, vreden poštenega (p)ogleda.

Zgodba v svojem začetku ni nič posebnega: Astra Sports Tourer je od nosu do stebrička B kot petvratna Astra, zadaj pa, pri nespremenjeni medosni razdalji, njena kombijevska različica. Od tod je bolj obetavno, saj je osnova, torej Astra s petimi vrati, eden najbolj čednih avtomobilov tega razreda zdaj in v istem hipu je njena izpeljanka prav tako eden najbolj čednih kombijev svojega razreda. Osnova (spet Astra s petimi vrati) ima tudi zelo dobro podkožje: Insignijino prednjo premo ter domiselno lahko in prostorsko nezahtevno poltogo zadnjo premo z Wattovim paralelogramom, oboje pa je, jasno, prilagojeno meram in masam nove karoserije. Tudi osnovnemu prtljažniku, ki meri 500 litrov. (VK)

Astra_Sports_Tourer_FLV