Volkswagen Crafter z elektromotorjem

25. 9. 2016
Deli

Volkswagen je na sejmu gospodarskih vozil v Hannovru predstavil električno različico Crafterja. Imenuje se e-Crafter, gre pa za skoraj dokončno študijo električnega prevoznika, ki bo serijsko proizvodnjo doživel že prihodnje leto.

Kot pravijo pri Volkswagnu, so električni pogon za Crafterja predvideli že med njegovim razvojem, alternativni pogon pa tudi v ničemer ne bo vplival na njegovo siceršnjo uporabnost, saj bo razpolagal z 11,3 kubičnega metra tovornega prostora z višino 1,961 metra, uporabno širino 1,962 metra in dolžino 4,855 metra.

Furgon z največjo dovoljeno maso 4,2 tone in največjo obtežitvijo 1,709 tone 100-kilovatni elektromotor s stalnim navorom 290 njutonmetrov lahko pospeši do največje hitrosti 80 kilometrov na uro, kar povsem zadostuje vsakdanjim mestnim in primestnim vožnjam. Motor se napaja iz litij-ionske baterije s 312 celicami in kapaciteto 43 kilovatnih ur, ki je vgrajena pod dno tovornega prostora. Do 80-odstotne kapacitete jo je mogoče napolniti v 45 minutah, zagotavlja pa več kot 200 kilometrov dosega. Projektanti so predvideli tudi nadaljnji razvoj baterij, s katerimi bi lahko zagotovili do 400 kilometrov dosega.

E-Crafter se od dizelskega sicer loči s posebno modro kovinsko barvo, v kateri so tudi odbijači in začitne bočne letve, v modri barvi so tudi letvice na maski, opremili pa so ga tudi z dnevnimi lučmi v obliki črke C, ki so značilne za Volkswagnove električne avtomobile. Na armaturni plošči je ampermeter nadomestil merilnika vrtljajev, na električni pogon pa v notranjosti opozarjajo tudi dodatki v modri barvi.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"