Volkswagen na CES predstavlja vizijo voznikovega delovnega okolje prihodnosti

6. 1. 2017
Deli

Volkswagen, ki ima v zadnjem času obsežne načrte glede alternativne prihodnosti njegovih avtomobilov, ni izpustil letošnjega sejma zabavne elektronike. V Las Vegas je pod geslom "We are always on" prišel z novimi zamislimi o uporabi avtomobilov in voznikovem okolju.

Izhajajo iz dejstva, da se tradicionalni odnos med avtomobilom in njegovim uporabnikom vse bolj spreminja v prid želje po povezanosti in vzdržnosti do okolja. POmembno vlogo pri tem igra tudi souporaba avtomobilov. Obiskovalci sejma lahko na digitalni platformi "Volkswagen Ecosystem" v živo izkusijo, kako bi lahko z lastnim uporabniškim računom, v katerem bi konfigurirali osebne nastavitve in storitve, uporabljali katerikoli avtomobil ne glede na lastništvo, pa naj bi ta bil njihov osebni, prijateljev ali iz najema oziroma 'car sharing' sheme.

Kot pravijo pri Volkswagnu, informativno-razvedrilne izkušnje ne more biti brez intuitivnega upravljanja, zato še naprej izpopolnjujejo komunikacijske vmesnike med voznikom in avtomobilom, ki smo jih v Las Vegasu v zadnjih dveh letih videli študijah Golf R Touch in BUDD-e. V središču pozornosti je voznikovo delovno okolje Volkswagen Digital Cockpit (3D), pri katerem dva zaslona, ki se medsebojno prelivata, ustvarita občutek globine in visoko kakovost slike. Vmesnik je opremljen tudi s sledenjem voznikovim očem, ki v kombinaciji z upravljanjem z dotiki in kretnjami omogoči zelo hitro komunikacijo med voznikom in avtomobilom. Ker sistem grafiko predvaja na velik projekcijski zaslon, se ta neopazno zlije z voznikovim dojemanjem okolja, s čimer se zelo zmanjša tudi napornost vožnje.

Obiskovalci sejma CES si lahko sicer ogledajo tudi študijo I.D. iz Pariza, ki bo dobila tudi nadaljevanje v obliki električnega naslednika Volkswagnovega minibusa "Bullija", na katerega pa moramo počakati do avtomobilskega salona v Detroitu, torej ne prav dolgo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"