Volkswagen za Ženevo pripravil novega Tourana

24. 2. 2015
Deli

Predsednik upravnega odbora Volkswagna Martin Winterkorn je v Wolfsburgu predstavil najpomembnejšo novost znamke Volkswagen, ki bo prvič predstavljena na avtomobilski razstavi v Ženevi. To bo novi Touran. Volkswagen je prvi rod Tourana izdeloval kar od leta 2002, njegov naslednik pa bo tretji z značko VW, ki bo že skonstruiran na novi modularni platformi MQB.

Seveda bodo vanj vgradili vse sestavne dele, ki omogočajo zadovoljstvo kupcev pri Golfu, Golfu Sportsvanu in Passatu, ki so že zasnovani na tej platformi. Tudi glede elektronske opreme in info zabavnostnih dodatkov bo Touran dobil številne pripomočke, ki so jih že uveljavili pri modelih doslej, med drugim tudi Mirror Link, skupaj z Apple Car Play in Google Android Auto.

Ob bolj enostavnih potezah oblike se že na prvi pogled opazi nove dnevne luči (LED), ki obrobljajo žaromete, pa tudi nekoliko naprej pomaknjeno in pod bolj topim kotom dvigajoče se vetrobransko steklo.

Novi Touran je za 13 cm daljši, ima za 11,3 cm daljšo medosno razdaljo, pa tudi krajše previse za kolesi. Kljub videzu, ki daje vtis, da gre za nižji avtomobil, kot je bil prvi Touran, je višina zgolj 1,2 cm manjša.

Posebej pomemben delež pozornosti so oblikovalci posvetili notranjosti, kjer je zdaj ob kakovostnejših materialih za uporabnike na voljo kar 47 odlagalnih prostorov za malenkosti. Na voljo so tri vrste sedežev, ki se vsi, razen voznikovega, lahko tudi preklopijo in omogočijo velik prtljažni prostor. Pri petsedežni različici, ki bo na voljo kasneje, se je prtljažnik povečal za 48 litrov, ta je zdaj 743 litre. Ob prevrnjeni drugi vrsti sedežev (zložljivih posamično) meri prtljažni prostor 1.980 litrov.

Novi Touran je zdaj do 62 kilogramov lažji, kar pomeni tudi nižjo porabo goriva (do 19 odstotkov). Na voljo bodo uveljavljeni motorji TSI in TDI, 1,6 TDI z dvosklopčnim menjalnikom DSG bo imel povprečno porabo le 4,1 l na 100 km.

Novi Touran bo v Sloveniji na voljo od letošnjega oktobra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja