Volvo razkril razkošno limuzino S90

3. 12. 2015
Deli

Volvo je v pripravah na avtomobilski salon v Detroitu razkril svojo dolgo pričakovano novo premiumsko limuzino S90.

Švedska znamka bi se z razkošno limuzino rada uveljavila tudi v višjih avtomobilskih razredih, v katere doslej kljub kakovostnemu programu, v katerem so najbolj izstopali kombiji in športni terenci , ni ravno posegala. Volvo S90 so zato opremili z vrsto novih tehnologij, ki segajo od vrhunskih varnostnih pripomočkov do aplikacij in storitev v "oblakih". Potniška kabina naj bi bila izrazito razkošno urejena in bo omogočala uporabo vseh zabavnostno-informativnih pripomočkov.

S90 bodo opremili tudi s polavtonomnim voznim vmesnikom Pilot Assist, ki subtilno premika volan, da avtomobil na avtocesti do hitrosti 130 km/h zadržuje znotraj oznak voznega pasu in mu pri temni več treba slediti drugemu avtomobilu. Pilot Assist je sicer korak na poti k avtonomnemu avtomobilu, ki je en Volvovih najpomembnejših razvojnih ciljev. Volvo bo z S90 predstavil tudi sistem za zaznavanja velikih živali, ki bo podnevi in ponoči lahko zaznal živali, kot so losi, konji, jeleni, krave in podobno. V primeru nevarnosti bo voznika opozoril in mu pomagal tudi pri zaviranju.

Poleg 235-kilovatnega bencinskega motorja T6 in turbodizelskih motorjev 140-kilovatnega D4 in 173-kilovatnega D5 bo na voljo tudi priključno hibridni pogonski sklop T8 Twin Engine, ki ga že poznamo iz drugih modelov te švedske znamke. Sestavljali ga bodo 235-kilovatni 2-litrski turbobencinski motor in 34-kilovatni elektromotor spredaj in 65-kilovatni elektromotor v zadku ter visokonapetostna baterija v sredinskem grebenu, ki ji bo kapaciteto 9,2 kWh zagotovilo 96 litij-ionskih celic.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"