Vpoklic avtomobilov koncerna FCA

28. 7. 2015
Deli
Vpoklic avtomobilov koncerna FCA (foto: Jeep)
Jeep

Fiat Chrysler se je odzval na opozorilo hekerjev, ki so vdrli v sistem Jeepa Cherokeeja, in v petek izvedel vpoklic, ki obsega 1,4 milijona vozil, prodanih v ZDA.

Vpoklic obsega modela znamk Dodge, Jeep, Ram in Chrysler letnikov 2013-2015, ki jim je skupni info-zabavnostni vmesnik Uconnect z 8,4-palčnim zaslonom na dotik. Fiat Chrysler je vpoklic sicer napovedal že v torek, ko so v javnost prišli podatki o morebitni nevarnosti vdora v sistem, a ga je do petka precej razširil. Kot pravijo pri koncernu, so hekerji odkrili elektronsko vrzel v nadzornem programu radia, skozi katero so vdrli v sistem, a so jo z nadgradnjo sistema zaprli in izvedli ukrepe za preprečitev nadaljnjih vdorov. Ameriška agencija za varnost v prometu NHTSA je raziskavo o morebitni nevarnosti vdora v sistem razširila tudi na modele drugih znamk, ki uporabljajo podobne avtoradie.

Zaradi neupoštevanja 23 zahtev po vpoklicu zaradi varnostnih pomanjkljivosti, ki so obsegale več kot 11 milijonov vozil, je koncern FCA sicer doletela tudi rekordna kazen agencije NHTSA. Poleg tega, da se bo moral podvreči nadzoru njenih inšpektorjev, bo moral od nekaterih kupcev odkupiti avtomobile in plačati kazen v višini 105 milijonov ameriških dolarjev. 70 milijonov bo znašala sama kazen, ki je enaka tisti, ki je januarja zaradi podobnega odnosa doletela Hondo, 20 milijonov bodo namenili odpravi napak na avtomobilih, 15 milijonov pa bo šlo v sklad za morebitne napake, ki bi jih neodvisni nadzorniki odkrili v prihodnje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"