Zver iz Torina spet vozi

25. 7. 2015
Deli
Zver iz Torina spet vozi

Na Festivalu hitrosti v Goodwoodu je nastopil tudi eden najbolj nenavadnih dirkalnih avtomobilov vseh časov Fiat S76 300HP, znan tudi kot "Zver iz Torina".

Dirkalnik, ki so ga iz delov obeh izdelanih primerkov pred kratkim sestavili v delavnici angleškega ljubitelja starodobnikov Duncana Pittawaya, je bil v svetu že sicer nenavadnih dirkalnikov vsekakor med najbolj čudaškimi. Pri Fiatu so ga leta 1911 razvili, da bi poskusili izboljšati rekord nemškega tekmeca ''bliskovitega benza''.

Izhajali so iz motorja z velikansko delovno prostornino 28,353 litra in za tiste čase silovito močjo 296 "konjskih moči", ki jo je razvil pri vsega 1800 vrtljajih na minuto. Motor je imel štiri valje z ventili nad motorno glavo, zato je bil zelo visok, kar je botrovalo tudi veliki višini prednjega dela avtomobila. Voznik je moral zato gledati mimo prednjega dela in ne čezenj.

Fiatov poskus je bil uspešen, saj je tovarniški voznik Pietro Bordino na dirkališču Brooklands dosegel hitrost 187 km/h in s tem postavil nov rekord na letečo miljo. Enega od dveh izdelanih primerkov je kupil tudi bogati ruski knez Boris Suhanov, za katerega je francoski voznik Arthur Duray jeseni 1913 v belgijskem Ostendu dosegel neuradni rekord 220 km/h.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"