Dušan Lukič: Kdo je kriv?

Pred nekaj tedni smo spet imeli prometno ’afero’, tokrat v zvezi s programom varne vožnje, ki ga mora opraviti vsak mladi voznik.

12. 3. 2012

Kriminalisti naj bi, po poročanju kupčka medijev, preiskovali kopico avtošol oziroma šol vožnje, kot se jim reče zdaj. Res? Da je kup avtošol, ki so do zdaj vendarle dokaj korektno (veliko med njimi pa tudi zelo dobro) izobraževale voznike, kar naenkrat ugotovilo, da se učiti ne splača, da je bolje pobrati le denar?

No, kratka ’raziskava’ (v navednicah zato, ker veliko več od enega ali dveh telefonskih klicev ni bilo potrebno) je pokazala, da so bile zgodbe v medijih zavajajoče. Ne bom trdil, da med grešniki ni niti ene avtošole (pri nas jih je pač preveč, kar je sicer ena od pomanjkljivosti sistema), a velika večina sodelujočih v nečednih početjih, ki jih preiskujejo organi pregona (torej: da mladi vozniki tečaja varne vožnje niso videli niti od blizu, le plačali so in dobili potrdilo o tem, da so ga opravili), so podjetja, ki so bila po spremembi prometne zakonodaje, ki je te tečaje predpisala, ustanovljena le zato, da te tečaje izvajajo. Lepo, svobodno podjetništvo, konkurenca, trg in podobno – a nadzora ni bilo. Nihče, ki je takrat pripravljal zakonodajo oziroma sistem izobraževanja voznikov, očitno ni pomislil, da bo stvar treba nadzorovati. In zato so prav ti ljudje krivi, da se je kaj takega lahko zgodilo. In večinoma še vedno sedijo po različnih državnih pisarnah in prodajajo svojo ’strokovnost’ ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri