Kruha in iger

Dirkaške sezone so že v polnem zagonu. Reli vozniki svoje delo tako in tako začnejo že pozimi, vozniki formule 1 so v svojih sedežih prav tako dolgo (testiranj pred prvo dirko ni bilo malo), tudi motociklisti so že pridni. Pri nas pa . .

26. 3. 2010

Pri nas pa bomo še malo počakali. Sezona se začne šele sredi aprila (natančneje: 11. aprila na reliju Lavanttal), za prvo dirko pri nas pa bo treba počakati še dlje, saj teden dni kasneje sezono začnejo avtokrosisti, še en konec tedna zatem pa bo na sporedu prvi paralelni relikros. Vmes bodo v avstrijskem Melku na stezo zapeljali tudi krožnohitrostni dirkači.

In kakšne zasedbe lahko pričakujemo? Očitno ne bo nič bolje, prej slabše kot lani. Denarja še vedno ni in marsikateri dirkač se sicer trudi najti dober dirkalnik, a večina jih ob tem mirno doda, da bodo končno odločitev sprejeli šele kak dan pred prvo dirko. A tako pač je, dirkanje je drago, recesija pa se je šele dobro končala.

Več razkrije pogled na koledar. Da bodo dirkači KHD prav vse dirke odpeljali v tujini, seveda ni nič nepričakovanega, konec koncev v Sloveniji ni steze, na kateri bi lahko dirkali. A njihove dirke so vsaj lepo razporejene čez leto, tako kot so (za zdaj, če ne bo odpovedi in prestavitev) lepo razporejeni tudi reliji.

Eden aprila, dva maja, malo premora za razbijače, pa po eden julija in avgusta, še en premor in konec oktobra. Šest dirk, od tega pet v Sloveniji. Odlično, in če bo organizatorjem uspelo vse obljubljeno tudi izpeljati, bodo kljub vprašljivi zasedbi najboljših dirkačev in avtomobilov gledalci lahko uživali vse leto.

Pogled na koledar gorskih dirk je pravo nasprotje – pravzaprav smešnica. Nič do sredine maja, ko bo na sporedu Sevnica, pa potem tri mesece premora, potem pa avgusta, septembra in oktobra dirka skoraj vsaj drugi konec tedna. Najprej dve pri nas, potem tri v tujini.

Jasno je sicer, da je usklajevanje s tujimi zvezami zapleteno, a kar je preveč, je preveč. Treba je misliti tudi na dirkače in ti pri nas niso profesionalci, ki bi živeli le za (in od) dirke . . Če jim zaradi iger začne zmanjkovati kruha, se iger pač ne bodo več šli . .

Dušan Lukič, odgovorni urednik

dusan.lukic@adriamedia.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri