50 odtenkov svobode ali kaj o vas pove barva vašega motocikla

7. 3. 2018
Deli

Princ na belem konju ali razbojnik na črnem? Casanova na rdečem? Nastopač na oranžnem? Objestnež na zelenem?! Znamka velikokrat pomeni tudi barvo, a motocikle si – podzavestno – izbiramo tudi po barvi. Kakšne barve je torej vaš motocikel in kaj z njim sporočate svetu?

Upornik z razlogom

Najpriljubljenejša barva za motocikle ni barva, je odsotnost barve. Vse znamke so skozi leta obstoja poskusile veliko različnih barv, a nobena ni bila prodajno tako uspešna kot črna. Črna je povezana z nevarnimi junaki, zlimi silami in človeško temno platjo. Črna pomeni tudi eleganco, luksuz, minimalizem, introvertiranost. Črna je seksi, če ne kar smrtonosno seksi, saj je v nesreče udeleženih največ črnih motociklov. Teh je seveda tudi sicer največ, a dejstvo ostaja, da na črnem motociklu niste vidni. Črno ste izbrali, ker vam ni do pojasnjevanja, kakšni ste, zakaj vozite ta in ta motocikel, koliko na uro drvite po nočnih ulicah in podobno.

Princ na belem konju? No ja ...

Ne tako zelo priljubljena barva za motocikle je bela, zato že sama po sebi sporoča ekskluzivnost. Bela barva je barva popolnosti, jasnosti in čistosti. Če je je preveč, sporoča tudi hladnost, nevezanost, nezanimanje. Ne spodbuja čustev, zato pa daje občutek miru, reda, učinkovitosti. Bela barva vsebuje ravnotežje vseh barv spektra, zato istočasno predstavlja tako pozitivne kot negativne lastnosti vseh barv. Motorist na belem motorju sporoča nedostopnost in neodvisnost. Eden od razlogov, da je manj belih motociklov, je tudi ta, da je v nekaterih državah bela rezervirana izključno za policijo.

Jezni mladenič

Pozor, nevarnost! Rdeč motocikel na cesti je kot rdeč alarm – vzeti ga je treba smrtno resno. V igri so močna čustva: strast, vznemirjenje in celo jeza. Rdeča pomeni kri, pomeni pogum, pomeni hitrost in stezo. Tako je, dirkaško rdeča kriči po brzini, akciji in moškosti. Aldo Drudi, najslavnejši oblikovalec v moto športu, ki se je proslavil predvsem s čeladami Valentina Rossija, 'oblekel' pa je tudi dirkalno letalo slovenskega pilota Petra Podlunška, si je kot Honda ali Ducati na primer omislil kar svoj odtenek – rosso Drudi. Rdeča je enako motošport.

Nevarni perfekcionist

Zelena je povezana z naravo, mirom, srečo (deteljica!), a ko gre za motocikle, zelena pomeni le eno: Kawasaki! Seveda zeleno uporabljajo tudi druge znamke, a z njo se istoveti le Kawasaki. Pravzaprav je Kawasaki dokaz, da je barvo mogoče patentirati. Ko gre za tako 'grd' odtenek, ki tako lepo deluje, in namesto miru ter ljubezni sporoča nevarnost, gre pravzaprav za izum (z letnico 1968 in s podpisom Molly Sanders). Medtem ko ima zelena pomirjujoč učinek in je dobra za oči, s strupeno zeleno ni lahko živeti. Motorist na zelenem motociklu sporoča, da je zanj zelo pomembno, kaj si o njem mislijo drugi. Seveda so ga vsi opazili in ves svet ve, da z njim ni dobro češenj zobati. Svojo zeleno si je 'za strašenje otrok' na primer omislil tudi Monster Energy.

Večni najstnik

Leta 1994 se je KTM z močno oranžno izstrelil iz finančne krize in od takrat je šlo vse le še navzgor. Gre za visoko energijsko barvo, ki pomeni razposajenost, seksualnost, nastopaškost, prijateljskost, prostost. Praviloma zabavni lastnik oranžnega motocikla sporoča svetu, da se ne splača odrasti. Motoristi na oranžnih motociklih so zagotovo ekstrovertirani, objestni in drzni. Oranžna postaja vedno bolj tudi sinonim za off-road motociklizem, saj je letos oranžna znamka na Dakarju slavila že 17. zaporedno zmago.

Fant za oženit

Motorist na modrem motociklu sporoča ravno nasprotno od petelina na rdečem: "Oženi se z mano, punca!" V modro so navsezadnje oblekli policiste, ki v svojih opravah poosebljajo varnost, modre pajkice pa nosi tudi Superman. Modre so zanesljive in univerzalne kavbojke, modri so paketi telekomunikacijskih storitev, moder je celo princ v deželah latinskih ljubimcev (principe azzurro, principe azul). Če na ulici ustavite 100 moških in jih povprašate po njihovi najljubši barvi, vam jih bo kar 53 odgovorilo: modra! Če o modri povprašate psihologa, vam bo zagotovil, da so ljubitelji te barve zanesljivi, družinski, vedri, umirjeni in zvesti. Bingo! Ampak ... zvesti ljubitelji svobode, beri: motoristi? Umirjeni Suzuki GSX-R? Yamaha R6? Mogoče pa v motociklizmu le veljajo nekoliko drugačna pravila ... 

Tina Torelli

Fotografije: Peter Kavčič, Saša Kapetanovič, Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja