Agencija za varnost prometa poziva k preudarni vožnji. In še nekaj malega statistike.

Agencija za varnost prometa poziva k preudarni vožnji. In še nekaj malega statistike.

Po precej poznem prihodu pomladi v deželo končno prihaja čas, ko se bo motoristična sezona zares začela.

Danes se začenja nacionalna preventivna akcija Motoristi, ki bo potekala do 8. aprila 2018. Nosilec akcije je Javna agencija RS za varnost prometa, pri izvajanju aktivnosti pa se ji bodo pridružili še Policija, Občinski SPV-ji, Zveza moto klubov Slovenije, lastniki poligonov varne vožnje, DARS in šole vožnje. Cilj akcije je opozoriti motoriste, naj ne precenjujejo voznih sposobnosti in ne podcenjujejo voznih razmer, vse druge udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti.

Motoristov in mopedistov je vsako leto več. Sodeč po podatkih je bilo lani v Sloveniji registriranih skupno nekaj več kot 117 tisoč enoslednih motornih koles. Od tega je bilo motociklov 56.353, nekoliko več je bilo mopedov (59.963), ob tem pa je bilo registriranih tudi 1.431 trikolesnikov.

V primerjavi z letom prej je prirastek znašal kar 21 %, vendar to ne pomeni, da je na cestah dejansko več motociklov in mopedov. Veliko vlogo je pri tem povečanju odigrala uveljavitev zakona, ki zahteva registracijo vseh mopedov, tudi tistih, ki dosežejo le 25 kilometrov na uro.

Trditvi, da število motociklov narašča, pa ne moremo oporekati, če primerjamo število motociklov, registriranih pred desetimi leti in danes. V tem obdobju se je namreč število motociklov povečalo za kar 51 % odstotkov. Da motoriranje postaja vse bolj priljubljen hobi, torej ni dvoma, posledično pa seveda narašča tudi ogroženost motoristov.

Sodeč po podatkih, ki jih je v svojem sporočilu za javnost posredovala Agencija za varnost prometa, se število poškodovanih in mrtvih sicer zvišuje, a ob tem, da se število motoristov in mopedistov povečuje hitreje (v preteklih petih letih za približno četrtino), tudi vožnja z motorjem očitno postaja varnejša. Se je pa kljub temu, vsaj z vidika statistike, v tem času povečala verjetnost, da boste ob nesreči utrpeli hude telesne poškodbe.

Nikakor pa to ni signal, da ste lahko popolnoma brezskrbni, saj se motoristi še naprej spopadamo s ključnimi težavami, ki so pogosto vzrok za prometne nesreče. Pogosto smo prehitri, smo slabše vidni in še vedno ostajamo bolj ranljivi in dovzetni za hujše in najhujše poškodbe. Zato vas odgovorni na Agenciji  pozivajo k redni uporabi varnostne čelade in opreme, vedno prižganim dnevnim lučem, upoštevanju omejitve hitrosti in vsemu drugemu, kar se uvršča v varno vožnjo. Pri prvih spomladanskih vožnjah bodite še posebej pozorni na možnost ostankov zimskega posipa na cestišču, na udarne jame, v mislih pa imejte tudi lastno formo. Ni odveč, če na varnem parkirišču preizkusite svoje sposobnosti pri hitrih manevrih in zaviranju, ter se tako ponovno srečate z lastnimi mejami in zmogljivostmi vašega motocikla.

V letu 2017 se je na slovenskih cestah zgodilo 1.094 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, to je 20 % več kot v letu 2016. Od tega je bilo 29 smrtnih žrtev (25 motoristov in 4 mopedisti), kar je 21 % več kot v letu prej. Med huje poškodovanimi se je delež povečal za 16 % (s 176 na 204), število lažje poškodovanih pa za 19 % (s 520 na 618). Najbolj izpostavljena starostna kategorija v preteklem letu so bili vozniki med 45 in 54 leti. Statistika pravi, da smo motoristi tudi žejni, saj je 10 % povzročiteljev vozilo pijanih, kar je vsekakor nad mejo zdravega razuma in pričakovanji.

Da se boste lažje in predvsem bolj varno vpeljali v letošnjo motoristično sezono, pa je Agencija v sodelovanju s stalnimi partnerji pripravila tudi nekaj delavnic, kjer boste lahko osvežili ali pridobili nova znanja v vožnji motocikla. Termin in razpored teh delavnic je naslednji:

AMZS Center Vransko: sobota, 31. marec 2018
DARS baza Postojna: sobota, 7. april 2018
Poligon Krško: sobota, 7. april 2018
Poligon Logatec: nedelja, 15. april 2018
Poligon Murska Sobota: nedelja, 15. april 2018
Poligon Ljubečna Celje: sobota, 21. april 2018

V času akcije bo Agencija sodelovala tudi s Policijo, ki bo izvajala poostren nadzor in tudi ustrezno ukrepala proti motoristom in mopedistom, ki so večkratni kršitelji cestnoprometnih predpisov. Ob predpisanih pogojih bodo tudi zasegli motorna kolesa in mopede. 

V Agenciji bodo nadaljevali raziskovanje prometnih nesreč

Nadaljevali pa bodo tudi raziskovanje dejavnikov prometnih nesreč za motoriste in identificirali nevarna mesta oziroma mesta z visoko stopnjo prometnih nesreč.

Zaradi odprtosti državnih meja, lepe pokrajine ter številnih turističnih destinacij je na naših cestah veliko tujih motoristov, zato bo Agencija za varnost prometa v okviru meddržavnega projekta za večjo varnost motoristov z Avstrijo in Italijo skupno nagovarjala motoriste v enakem jeziku in z enakimi ukrepi. Vse tri države namreč povezuje enoten alpsko-jadranski prostor z značilnimi motorističnimi potmi, zato je nujen usklajen pristop.

Matjaž Tomažič

Agencija RS za varnost prometa

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem