Akrapovič za Panigale

21. 8. 2013
Deli

Lastnikom pregrešno lepih Panigale-ov so pri Akrapoviču ponudili nov okras za njihove lepotce. Jasno je, da z izpušnim sistemom iz Ivančne Gorice tudi najboljši Ducati postane še boljši.

Podjetje Akrapovič je lansiralo nov izpušni sistem iz linije Evolution za serijo motociklov Ducati 1199 Panigale. Najnovejši izdelek v ponudbi vrhunskih izpušnih sistemov iz linije Evolution je bil prvič predstavljen na salonu EICMA 2012, kjer je bil deležen veliko pozornosti. Je paradni izdelek obsežne ponudbe izpušnih sistemov, ki dajejo takojšnje rezultate.

Pri izdelavi novega izpušnega sistema iz linije Evolution za 1199 Panigale je podjetje uporabilo svoje 23-letne izkušnje s področja oblikovanja izpušnih sistemov, kar pomeni, da je bilo v njegovo izdelavo vloženega ogromno znanja. Kljub temu se je pri oblikovanju tega vrhunskega izpuha slovensko podjetje spopadlo z doslej največjim izzivom (podobno kot Ducati pri oblikovanju modela Panigale): moralo je izdelati izpuh, ki bo še enkrat potrdil, da so sistemi iz linije Evolution najboljši športni izpuhi na tržišču.

In kaj dela novi izpušni sistem tako poseben?

  • Izpuh je v celoti izdelan iz titanove zlitine.
  • kapa dušilca in ščitniki so iz ogljikovih vlaken in odporni na visoke temperature
  • standardno visok prirastek moči in navora
  • odstranljivi protihrupni vložki
  • v primerjavi s serijskim izpuhom je lažji za 4,8 kilograma

Vsak del izpuha je izdelan iz izbranih titanovih zlitin, ki so na voljo podjetju Akrapovič. Kompleksna oblika izpušnega sistema je rezultat izdelave in kirurško natančnega varjenja kompleksnih delov po postopku TIG (Tungsten Inert Gas). Vse to seveda z ogromno spretnosti in znanja naredijo človeške oči in roke.

Kot vsi izpušni sistemi iz linije Evolution je tudi novi izpuh za 1199 Panigale na dirko pripravljen že takoj, ko ga vzamete iz škatle. Poleg tega izpolnjuje zahteve FIM glede hrupa, ki veljajo za prvenstva SuperStock in World Superbike.

Podjetje je pred 23 leti ustanovil bivši motociklistični dirkač Igor Akrapovič, mednarodni ugled pa si je pridobilo z uspešno podporo vodilnih motociklističnih dirkalnih ekip v razredih MotoGP, WSBK in offroad.

Do zdaj je svoje naslove s pomočjo Akrapovičevih izpušnih sistemov osvojilo že 79 svetovnih prvakov. Podjetje obratuje v tehnološko najsodobnejših tovarnah v Sloveniji, kjer je zaposlenih 500 ljudi, svoje proizvode pa prodaja v več kakor 60 državah.

Foto: Akrapovič, Alex Štokelj

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"