Bliža se Erzbergrodeo!

29. 5. 2009 | Matevž Hribar
Deli
Bliža se Erzbergrodeo!

Od 11. do 14. junija bodo enduraši zopet zavzeli železno goro pri avstrijskem mestecu Eizenerz. Prijavljenih je ogromno znanih imen iz blatnega športa - bo komu uspelo premagati Poljaka?

Taddy Blazusiak na KTM-u seveda spet velja za favorita, saj je doslej zmagal obakrat (v letih 2007 in 2008), ko se je z dvotaktnikom zapodil v neprehoden teren. Konkurenco znotraj tovarniške ekipe mu bodo delali dvokratni zmagovalec na Erzbergu in dakarski junak Cyril Despres (Francija), ekstremist Chris Birch in zmagovalec dirke Streha Afrike Darryl Curtis iz Južne Afrike. Blazusiak bo vozil KTM 250 EXC, Despres in Curtis pa 300-kubični različici. KTM bo pripeljal še eno zvezdo iz reli sveta, saj se bo na hiter makadamski prolog s 690-kubičnim endurom zapodil Španec Marc Coma.

Andreas Lettenbichler (Nemčija) je lansko leto z BMW-jem G 450 X dosegel odlično drugo mesto in letos se bo pod okriljem bavarskega športnega tima preizkusil še enkrat. Na BMW-ju bodo štartali še Gerhard Forster, mojster endura iz Nemčije, lani drugouvrščen na enduro reliju v Romuniji, avstrijski enduro prvak Rudi Pöschl in zmagovalca južnoafriškega hard enduro relija Jade Gutzeit and Gray Dick. Modro-beli napadajo!

Napadal pa bo tudi Husaberg in sicer z dvema kanadčanoma, Shaneom Cuthbersonom (na dirki Romaniacs sta se borila skupaj z Miho Špindlerjem) in Jaredom Thomasom, nemcem Thomasom Güntherjem, bivšim prvakom v deskanju Dietrom Happom iz Avstrije in 12-kratnim avstrijskim prvakom v trialu, Erichom Brandauerjem. Z izjemo Jareda Thomasa, ki se je odločil za FE 450, bodo vsi vozili 570-kubične rumeno-modre stroje. Na novem Husabergu, a ne pod okriljem tovarniške ekipe, bo vzdržljivost preizkusil tudi Miha Špindler

Antoine Letellier se je lani na dvovaljni Apriliji RXV 550 prvič udeležil prologa in vse presenetil z najhitrejšim časom. Žal se Francoz zaradi pokrivanja dirke ni mogel udeležiti nedeljske preizkušnje, letos pa se bo preizkusil tudi na Red Bull Hare Scramble.

Potem pa so tu še dvanajstkratni svetovni prvak v trialu Doug Lampkin (Velika Britanija, Beta), rojak Paul Bolton (KTM EXC 250), ki je na dirki že končal kot tretji in Graham Jarvis s Shercom. Na dirko je prijavljenih kar 85 Angležev!

Spet bo žur . .

Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja