Video: BMW R 1200 GS lahko po potrebi vozi tudi samostojno

13. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Zanimiv koncept pa po besedah odgovornih pri BMW-ju (vsaj za zdaj) zagotovo še ne bo našel poti v proizvodnjo.

Avtonomni avtomobili (no, avtonomni vsaj do neke mere) niso več velika novost. Ne nazadnje skoraj vsak avtomobilski proizvajalec že razvija tehnologijo za avtonomno vožnjo. Precej bolj redki pa so tovrstni podvigi v motociklizmu. Eden izmed prvih tovrstnih poskusov je bil tako imenovani Motobot, Yamahin robot, ki brez težav lahko samostojno (s pomočjo pomožnih kolesc) vozi po dirkališču. No, BMW pa je šel zdaj še korak naprej.

Pred dnevi so namreč predstavili koncept motocikla (narejen na osnovi modela R 1200 GS), ki je sposoben popolnoma samostojne vožnje. Ob tem je treba poudariti, da na motorju med vožnjo v nasprotju z Yamahinim konceptom ni robotiziranega voznika, niti ni nameščenih pomožnih koles, ki bi motorju pomagala ohranjati stabilnost pri nizkih hitrostih ali med vožnjo skozi ovinke.

Čeprav je koncept vsaj na predstavitvi deloval brez težav, pa je strah, da gre tudi motociklistična industrija po poteh avtomobilske v smer avtonomne vožnje, odveč. Pri BMW-ju so namreč zanikali, da bi tovrsten koncept prišel v proizvodnjo. Njegov namen je demonstracija in pomoč pri razvoju asistenčnih sistemov, ki bi podobno kot v avtomobilski industriji vozniku pomagali reševati zapletene situacije, a le v primeru, ko se ta ne bi mogel izogniti nesreči samostojno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja