Harley Davidson uvaja vodno hlajenje

26. 8. 2013
Deli

Po 110 letih tradicije Harley Davidson kot kaže vendarle uvaja vodno hlajenje na nekaterih svojih modelih.

Sicer ni prvič, da na Harley Davidsonu vidimo vodno hlajenje, izjema je seveda model V-Rod pri katerem je imel zraven prste tudi nemški Porsche, a načeloma je veljalo, da Harley prodaja zgolj zračno in zračno/oljno hlajene modele.

Harley Davidson je inovacijo s katero je svojim motorjem z večjimi prostorninami dodal svojevrstno vodno hlajenje patentiral pred približno dvema letoma. Ob predstavitvi novih modelov, ki bodo v salonih na voljo prihodnje leto pa je na fotografijah jasno viden tudi sicer diskretno skriti vodni hladilnik.

Projekt 'Rushmore' za katerim se skriva cel niz manjših novosti (vodno hlajenje, povečano kompresijsko razmerje, več /oziroma manj moči in navora) tako prinaša vodno hlajenje, zanimivo pa je, da pri Harleyu pravijo, da vendarle ne gre za pravo vodno hlajenje, saj je s pomočjo kombinacije zraka in vode hlajen le del motorja, točneje glave valjev in neposredno okolico izpušnih ventilov.

Stari mehaniki pravijo, da več konjev pomeni več segrevanja, zato je inovacija, ki jo prinaša prihodnje modelno leto v družino HD-jev pač nujno potrebna.

Harley-Davidson Road King, Street Glide, Street Glide Special, Electra Glide Ultra Classic, Ultra Limited, Tri Glide Ultra, CVO Ultra Limited in CVO Road King so poleg novega motorja dobili tudi novo barvno paleto, dvojne halogenske žaromete z LED diodami, ter na dotik občutljivi multimedijski ekran.

Nekateri so po vožnji s Harleyi tarnali, da je zaradi zračnega hlajenja in same konfiguracije motorja med nogami lahko tudi zelo zelo vroče, zato se je s HD najlepše voziti ponoči. Kot kaže bodo vsaj lastniki največjih novih Harleyev na ta problem lahko pozabili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja