Bosch naj bi razvijal sistem, ki bo s stisnjenim plinom preprečil zdrs motocikla

17. 5. 2018 | Matevž Hribar
Deli
Bosch naj bi razvijal sistem, ki bo s stisnjenim plinom preprečil zdrs motocikla (foto: Bosch / Youtube)
Bosch / Youtube

Je po protiblokirnem sistemu ABS in nadzoru proti zdrsu zadnjega kolesa čas za 'raketni' sistem, ki bo z dodatno bočno obremenitvijo preprečil padec?

Zakaj motorist v zavoju zdrsne, nam je verjetno jasno: ko med vožnjo skozi zavoj (navidezna) centrifugalna sila premaga silo lepenja med gumo in podlago (recimo zaradi peska na cesti), motocikel preneha krožiti in zdrsne naravnost v smeri gibanja v danem trenutku. Kaj pa, če bi v tem kritičnem trenutku, ki lahko traja le delček sekunde, umetno ustvarili bočno silo, ki bi dodatno obremenila gumi? Na spletu se je pojavil posnetek, ki kaže, da so tako razmišljali pri Boschu in začeli razvijati sistem, ki bi s stisnjenim plinom pomagal preprečiti padec.

Verjetno sistem deluje na podlagi senzorjev gibanja, tudi nagiba, in se sproži podobno kot zračne blazine. Glede na to, da se pri gradnji motocikla stremi k čim manjši teži, bo sistem zelo verjetno napolnjen le za enkratno uporabo, polnjenje oz. nadomestna plinska enota pa ne bo poceni. A verjetno vseeno cenejše od razbitega motocikla.

Tuji spletni mediji celo poročajo, da naj bi bil sistem že leta 2020 vgrajen v Ducatija Multistrado in KTM-a 1290 Superduka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja