Intervju: Oliver Wieden, prodajni vodja Shoei Europe

18. 5. 2012
Deli
Intervju: Oliver Wieden, prodajni vodja Shoei Europe (foto: Matevž Hribar)
Matevž Hribar

Lokalno šolanje trgovcev ob prihodu nove čelade Neotec na slovenski trg smo izkoristili za kratek pogovor z Nemcem Oliverjem Wiednom, prodajnim vodjo za evropsko tržišče. Zakaj so se odločili za zapenjalni mehanitem in senčni vizir, kakšna je razlika med čelado za Američana in Evropejca in zakaj ne izdelajo lažjih čelad.

Na novi čeladi Neotec sta dva elementa, katerih se je Shoei do zdaj izogibal. Kako, da ste se zdaj odločili za zapenjalni mehanizem namesto dveh D obročkov in za sončni vizir?

Glede tega smo imeli kar nekaj negativnih komentarjev na preklopno čelado Multitec, ki tudi ob prihodu modela Neotec ostaja v prodaji. Tipično potovalno orientiran motorist si pač želi udobno preklopno čelado in ta dva elementa zagotovo pripomoreta k preprostejši uporabi in udobju, a smo morali poiskati rešitve, ki zadoščajo naši varnostni filozofiji. Zato je mehanizem za zapenjanje podbradnega paščka izdelan iz kovine in ne iz plastike, kot pri večini drugih proizvajalcev v segmentu, drugačno rešitev pa smo uporabili tudi pri notranjem sončnem vizirju. Čeprav se le-ta pospravi pod školjko v notranjost čelade, ostaja zaščita enako debela kot na ostalih delih čelade.

Dobi motorist z Japonske enako čelado kot Slovenec ali Američan?

Med proizvodnjo je nadzorovan vsak postopek oziroma korak posebej, saj je naš cilj, da vsaka stranka dobi izdelek najboljše kakovosti, zaradi zakonodaje pa je pomembno, da čelade zadoščajo lokalnim predpisom. V Evropi, in tudi v Sloveniji, je to standard E22, v ZDA pa postopek homologacije vključuje tudi odpor školjke proti vdoru ostrega predmeta. Tega standard E22 ne predpisuje, temveč le udarec s ploskvijo. Zato je školjka ameriške čelade trša, bolj toga.

Tudi težja?

Ja, če daste na glavo enaki čeladi enake velikosti, eno za Evropo in eno za ZDA, je razlika občutna. Razlike je za vsaj dvesto gramov, zato so evropske udobnejše.

Ko sva že pri teži. Čelade Shoei niso ravno najlažje, zlasti v terenskem segmentu je na trgu veliko občutno lažjih čelad. Zakaj?

Velik poudarek namenjamo varnosti, ki se tudi pri čeladah loči na aktivno in pasivno. Med aktivno sodi tudi dobro prezračevanje, stabilnost pri višji hitrosti in podobno, hkrati pa mora čelada nuditi dobro zaščito pred poškodbam. Poizkusite različne čelade stisniti z rokami na spodnjem delu in videli boste, da so razlike velike. Seveda je možno izdelati lažjo čelado, ampak potem je treba žrtvovati nekatere druge lastnosti.

Kateri je najbolje prodajani model?

Definitivno je najbolje prodajana čelada XR 1100 in na vseh trgih po svetu. Tudi Quest se zelo dobro prodaja v Združenih Državah ter na nekaterih evropskih trgih.

besedilo in foto: Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"