Jager in Podbregar na stopničkah v Reiteralmu

13. 2. 2012
Deli

V petek se je na smučarski progi »Finale Grande« v Avstrijskem Reiteralmu pri Schladmingu odvijal Snow Speed Hill spektakel.

V soju žarometov se je preko 150 dirkačev na motorjih in motornih saneh podilo proti cilju na vrhu strme ter ledene proge. Med motoristi je v kraljevskem razredu ubranil lanski naslov Daniel Stocker, v šibkejšem razredu pa je bil najboljši Jürgen Kröpfl.

Ponovno je bilo najbolj zanimivo med sankači, saj razen Gruberja iz Rotaxa ni manjkal nihče od najboljših v tem delu Evrope. Nad dirkalniki smo bili presenečeni celo tisti, ki to vrstne dirke redno spremljamo. Videti je bilo raznorazne predelave, v katere je bilo vloženih tudi do več deset tisoč evrov. Hitri dirkalniki pa so na takšni dirki zelo pomembni, saj vožnja s sanmi naravnost v hrib ne zahteva kakšnih posebnih spretnosti voznikov.

Ker pa je dirka tudi velikega prestižnega pomena med dirkači in prodajalci različnih znamk, si je ne malokdo privoščil tudi manjšo prevaro in izkoristil nepazljivost sodnikov ter nastopil z žeblji v gosenici v kategoriji brez, kar je na poledeneli progi pomenilo veliko prednost.

Slovenci smo imeli na startu kar pet dirkačev. Koščaku, Jeraku in Špindlerju je v četrt finalu zmanjkalo tudi nekoliko sreče, da so dirkali ravno z prej omenjenimi »spretneži« in se niso uvrstili v polfinale.

Marko Jager je vsega hudega vajen predvsem z dobro taktiko pridirkal v finale in osvojil odlično tretje mesto v kategoriji nad 700 kubičnih centimetrov brez žebljev. Prvo mesto je osvojil Franz Resch na Arctic Catu, drugo mesto pa je pripadlo Christianu Stainerju na Yamahi.

Za pravo presenečenje v kategoriji do 700 ccm pa je poskrbel Gašper Podbregar, ki je svojo dirkaško kariero že zdavnaj obesil na klin in je v zadnjem času zelo aktiven v MS racing teamu kot vodja projektov in pomočnik dirkačem. Tokrat pa se ni mogel upreti močni konkurenci in se je želel še enkrat preizkusiti kot dirkač.

Na startu se je pojavil kar z Rozmanovim Arctic catom, prilagojenim za freestyle in bil s tem deležen veliko začudenih pogledov in celo posmeha sotekmovalcev. No kmalu jim ni bilo več do smeha, ko jih je v kvalifikacijah premagoval kot za šalo. V finalni vožnji pa je bil na startu spretnejši Josef Steinersberger, ki ga je dobro zaprl in si pridirkal zmago. Gašper Podbregar pa se je z odličnim drugim mestom v velikem slogu vrnil med dirkaško elito.

Ekipa MotorSport PR

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja