Jet pilot

Tokrat smo se na povabilo podjetja Ski & Sea d.o.o. zabavali v Portorožu. Namesto na motorne sanke ali štirikolesnik, so me posadili na vodni skuter. Za hip sem postal 'Jet pilot'.

Ski & Sea d.o.o. je zagotovo eno tistih podjetij, ki slovenski trg oskrbuje z zelo atraktivnimi in popularnimi zadevami. V njihovih cenikih najdemo Hummerje, motorne sanke, ATV, Corvette . . ter seveda gliserje in vodne skuterje.

Priznam, da sem zaradi kislega vremena in prepričanja, da na področju jet-skijev v zadnjih desetih letih na tržišču ni bil predstavljen omembe vreden napredek, kar malo cincal, ali se je pri 13 stopinjah zraka in 14 stopinjah vode vredno namakati v Piranskem zalivu. No, moje prepričanje se je pokazalo kot izjemno zmotno.

Sodobni Seadoo-jev vodni skuter je tih, ima zaprt hladilni sistem, ročno in avtomatsko uravnavanje kota potisnega curka, v nekaterih izvedbah za zagotavljanje boljše plovnosti celo balastne rezervoarje. Dolg je vsaj 3 metre. Ko sem se pred približno 14 leti bolj intenzivno ukvarjal s to tehniko, vsega tega ni bilo. In sem preizkusil. Nobenega mraza, samo užitek in zabava. In izjemne zmogljivosti, brutalna moč in sploh vse, kar si lahko želi bencinski odvisnik.

Sea-doo, letos mineva 20 let od začetka proizvodnje vodnih skuterjev, je z novimi modeli pokril praktično vse razrede vodnih skuterjev. Dvosede, trosede, wake-serijo in tudi ekskluzivni razred najmočnejših serijskih skuterjev na svetu. Manjkajo le manjši sedeči in najmanjši, a hkrati najzabavnejši stoječi skuterji.

Preizkusili smo serijo GTI s 130 in 150 konjskimi močmi, najmočnejšega RXT-X z 255 konji (turbo polnilnik) in dva gliserja z jet pogonom. GTI z začetka ponudbe je v obeh različicah dovolj zmogljiv, dovolj okreten in dovolj stabilen, da zadosti potrebam zabave ali potrebam vloge resnega in pravega by-boata. RXT-X je žival, ki potrebuje posebno nego, saj te v nasprotnem primeru hitro vrže iz 'sedla', udarec ob vodo pa lahko zelo peče.

Torej, v vseh primerih gre za idealen rekvizit za zabavo, šport in užitek, a hkrati tudi pripomoček za resno delo. Za preživljanje dopusta in koncev tedna večjega in zmogljivejšega plovila enostavno ne potrebujete. Sea-doo je dovolj.

Na priloženih fotografijah si lahko ogledate nekaj akcij 'amaterjev' in kot posladek akcijo svetovnega prvaka v razredu free-style. Ne boste verjeli - Slovenca Roka Florjančiča, ki že nekaj let kroji vrh tega športa. Rok je najboljši na svetu, torej več kot na straneh Motomagazina, ne boste videli nikjer. Video sledi.

Matjaž Tomažič

foto: Grega Gulin

MM_Vodni_skuterji