Jutri se v Dubaju začne prva Baja v zgodovini Emiratov

8. 3. 2017 | Tina Torelli
Deli

Mohammed Ben Sulayem je svoji zbirki motošportnih dogodkov v ZAR letos dodal še Bajo. Na startu Sunderland in Al-Attiyah.

Mohammed Ben Sulayem, 14-kratni prvak Bližnjega Vzhoda v reliju in bivši podpredsednik Mednarodne avtomobilistične zveze FIA, danes pa šef motošporta v ZAR ter športni ambasador arabskega sveta, zbira superšportne avtomobile, dirkalnike in redke primerke (superšportnih) starodobnikov. In ne le to: očarljivec s častnim doktoratom Oxfordske univerze zbira tudi motošportne dogodke, serije in prvenstva. Ja, to je približno tako, kot da bi zbirateljsko žilico tako sfrizirali, da bi pridobila precej "konjev". 

A v najhitrejše rastoči državi na svetu je hitrost nekaj običajnega - pa ne le na cesti, temveč - v nasprotju s tistim, kar si radi predstavljamo - tudi v glavah ljudi. Gonilno silo za osvajalskim pohodom, ki ga motošport na celotnem Bližnjem Vzhodu, ljudje poznajo kar po kratici MBS, saj Mohammed Ben Sulayem je institucija. Leta 2014, ko je Miran Stanovnik na reliju Abu Dhabi Desert Challenge dosegel peto mesto in s tem rezultat kariere, je Ben Sulayem v intervjuju za Avtomagazin dejal, da bo v naslednjih letih v ZAR pripeljal vse pomembnejše motošportne serije in da se ne bo ustavil, dokler na dirkališču Marina Yas ne bodo zahrumele še supermašine motoGP.

Letos je svojo zbirko obogatil z Bajo, eno najstarejših dirk na svetu, ki so jo leta 1967 na trasi Tijuana - La Paz, ko bogate države na arabskem polotoku sploh še ni bilo, prvikrat priredili v Mehiki in je od nekdaj na start privabljala vrhunske (zvezdniške) tekmovalce. Na brezpotjih Baje so se tako preizkusili (preizkušali) tudi Paul Newman, Patrick Dempsey, Travis Pastrana, Kurt Caselli, Marc Coma, Bryce Menzies, Bob in Robby Gordon, oče in sin, in seveda eden in edini Steve McQueen.

Bojna vrsta tekmovalcev jutri v Al Qudri morda še ne bo takšna, kot bi si organizator želel, vsaj v motociklistični kategorji ne, a FIA je dogodek potrdila šele pred dvema mesecema. Vse je tako sveže, da je večina prijav na naslov ATCUAE pricurljala šele zadnje dni.

Med njimi tudi dve najprestižnejši in se bosta jutri v boj za lovorike pognala tudi zmagovalec Dakarja v motociklistični kategoriji Sam Sunderland in dvakratni zmagovalec najtežje brezpotne avanture na svetu Nasser Al-Attiyah.

"To je dober začetek, zato smo prepričani, da bo številka prijav rasla iz leta v leto. Letos imamo na startu kar 102 tekmovalca." je optimističen Mohammed Ben Sulayem, predsednik ATCUAE ali organizatorjev relija Dubai Baja ter zveze Emirates Motor Sport Federation. "Upam tudi, da se nam bo prihodnje leto pridružil kakšen slovenski tekmovalec," še doda bivši dirkač, ki se je skoraj 25 let vsako leto veselil druženja s slovenskim Puščavskim lisjakom.

Dubai International Baja je druga postaja letošnjega svetovnega pokala v vzdržljivostnih relijih za avtomobile in bagije ter otvoritvena dirka prvenstva FIM Baja za motocikle in štirikolesnike. In ko smo že pri štirikolesnikih - tu bo tudi francosko-italijanska tekmovalka Camelia Liparoti, ki je letošnji Dakar zaključila na srečnem 13. mestu, lanskoletni reli Abu Dhabi Desert Challenge pa kar na drugem. "Letos bi lahko zmagala," pravi simpatična smučarka in alpinistka Camelia.

Prva dama prve dirke Dubai Baja v zgodovini res ne pozna strahu.

 

Tekst: Tina Torelli

 

Fotografije: Organizator ATCUAE, Rally Zone, Tina Torelli

   

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja