AMA MX: Ryan Villopoto dominiral na prvi dirki

22. 5. 2013
Deli

Po sedemnajstih rundah in osvojenem naslovu prvaka drugič zaporedoma v Monster Energy/AMA Superkros seriji, je včasih sprememba tempa in načina dirkanja še kako dobrodošla stvar. Čez lužo so minuli vikend začeli s serijo v 'outdoor' motokrosu, ki šteje kar 12 dirk. V velikem slogu je povedel Ryan Villopoto.

Villopoto je zamudil lansko sezono AMA nacionalnega motokros prvenstva zaradi poškodbe kolena, ki si ga je poškodoval v lanski superkros sezoni, ampak to ga ni ustavilo, da ne bi ameriški motokros prvak iz leta 2011, začel letošnje sezone v Hangtownu z zmago. James Stewart je v prvi dirki, takoj po štartu, prevzel vodstvo, ampak takoj se ga je lotil Villopoto, ki je kaj kmalu Stewarta tudi prehitel. Stewart pa se ni kar tako predal in ga je ustavil šele aktualni prvak Ryan Dungey, ki je na koncu ugnal Stewarta in mu odvzel drugo mesto, tako da je Stewart na koncu zasedel tretje mesto. V drugi dirki je ponovno prevzel vodstvo Stewart, sledila pa sta mu Dungey na drugem in Villopoto na tretjem mestu. Weimer je bil blizu vodilnim dokler se ni zapletel z Monster Energy/Pro Circuit Kawasaki voznikom Tylo Rattrayem in padel. »Nikoli me še niso tako povozili kot danes«, je dejal Weimer v izjavi, ki jo lahko slišite samo v tem športu. »Sploh niso prenehali voziti čez mene. Po dirki je do mene prišel Phil Nicoletti in se mi opravičil, ker je mislil, da me je ubil, ko me je povozil čez glavo...« Villopoto je v drugi dirki drugo uvrščenega prehitel za več kot dvajset sekund a ga to ni ustavilo, da ne bi pritiskal na plin do konca.»Mogoče sem se hotel le dokazati«, je dejal Villopoto. »Ampak včasih, ko upočasniš in si zadovoljen sam s sabo lahko izgubiš koncentracijo in je lažje narediti napako, torej zakaj ne bi nadaljeval s tempom.« Villopoto bo imel prihodnji teden v Lakewoodu v Koloradu na svojem Monster Energy Kawasaki KX450F rdečo številko, saj je trenutno vodilni v skupnem seštevku.

V kategoriji do 250 kubikov je svojo prvo zmago zabeležil nemec Ken Roczen na KTM-u. Na začetku je sicer povedel aktualni prvak Blake Baggett, ki pa še ni povsem okreval po poškodbi zapestja. Po nekaj krogih je Roczen prevzel vodstvo in Tomac ter Baggett sta mu sledila mimo Musquina. Na koncu je slavil Roczen pred Tomacom na drugem in Baggettom na tretjem mestu. V drugi dirki je Roczen prevzel vodstvo vendar mu je blizu sledil Baggett, ki je šele na koncu dirke izgubil stik z zmagovalcem druge dirke, Roczenom. Tomac je končal dirko na tretjem mestu. Rezultat 3-2 je bil dovolj, da je Baggett kljub poškodovanemu zapestju zasedel končno drugo mesto. »Ni najbolje, ampak to ni noben izgovor«, je dejal Baggett po dirki o svojem zapestju. »Imel sem možnost za zmago, ampak ni mi uspelo. Očitno je, da tega prvenstva ne bo nihče dominiral in če mi uspe ostati med prvimi tremi na prihodnjih srečanjih bo odlično.«

250 MX skupni seštevek

1. Ken Roczen, Germany, KTM – 50

2. Blake Baggett, Grand Terrace, Calif., Monster Energy/Pro Circuit Kawasaki – 42

3. Eli Tomac, Cortez, Colo., Honda – 42

4. Marvin Musquin, France, KTM – 36

5. Zach Osborne, Richlands, VA, Honda – 28

6. Kyle Cunningham, Aledo, Texas, Yamaha – 27

7. Jason Anderson, Edgewood, NM, Suzuki – 24

8. Jeremy Martin, Millville, Minn., Yamaha – 22

9. Joey Savatgy, Panorama City, Calif., KTM – 21

10. Justin Hill, Portland, Ore., Monster Energy/Pro Circuit Kawasaki – 20

450 MX skupni seštevek

1. Ryan Villopoto, Poulsbo, Wash., Monster Energy Kawasaki – 50

2. Ryan Dungey, Belle Plaine, Minn., KTM – 44

3. James Stewart, Haines City, Fla., Suzuki – 40

4. Trey Canard, Shawnee, Okla., Honda – 36

5. Justin Barcia, Paterson, NJ, Honda – 32

6. Ryan Sipes, Elizabethtown, KY, Suzuki – 27

7. Andrew Short, Smithville, Texas, KTM – 26

8. Mike Alessi, Hesperia, Calif., Suzuki – 24

9. Tyla Rattray, South Africa, Monster Energy/Pro Circuit Kawasaki – 24

10. Weston Peick, Wildomar, Calif., Suzuki – 21

PeK

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja