BMW praznuje 20 let sodelovanja s serijo MotoGP

Sodelovanje zaznamujejo s prihodom nove generacije modela M5, ki bo prevzel vlogo varnostnega avtomobila.

BMW praznuje 20 let sodelovanja s serijo MotoGP (foto: BMW) BMW
14. 3. 2018

Le še nekaj dni nas loči do začetka sezone MotoGP, ki se bo tako kot že zadnjih nekaj let začela z dirko pod žarometi v Katarju. Še nekoliko dlje kot katarsko dirko pa lahko v karavani dirk elitnega razreda (pa tudi drugih nižjih kategorij) motociklističnega dirkanja v vlogi varnostnega in spremljevalnih vozil gledamo avtomobile znamke BMW. Tudi to leto ne bo nič drugače, saj bo BMW že na prvo dirko sezone pripeljal novo generacijo modela M5.

Sodelovanje med Dorno, organizatorjem motociklističnih dirk in BMW-jem, sega v leto 1999, prvi avtomobil, ki ga je BMW namenil za podporo seriji, pa je bil model Z8, ki je leta 2001 prevzel vlogo zdravniškega avtomobila. Prvi BMW pa se je kot varnostni avtomobil pojavil leta 2006. V tej vlogi so se nato v prihodnjih letih izmenjevali različni modeli, vsi pa so imeli oznako M: M2, M5, M6 Gran Coupe, če naštejemo le nekatere.

Sedem avtomobilov za sezono 2018

»Ko smo se povezali z organizatorjem dirk MotoGP, Dorno Sports, v letu 1999, smo si pri BMW-ju prizadevali za to, da bi predstavili vse svoje znanje, izkušnje in tehnologijo, pridobljeno v motošportu, ter jih uporabili za povečanje varnosti v seriji MotoGP. To z nami ostaja še danes, 20 let pozneje, ko si Dorna in BMW še naprej prizadevata za najvišjo varnost voznikov v seriji,« je ob okrogli obletnici sodelovanja dejal predsednik BMW-ja Frank van Meel.

V prihajajoči sezoni bo vlogo varnostnega avtomobila zapolnila avgusta predstavljena zadnja generacija modela M5, kot podporni in nadomestni varnostni avtomobili pa bodo služili še modeli M2 in M3 M6 Gran Coupe. Za potrebe direktorja dirke in vodje varnosti bo BMW namenil modela BMW M4, vlogo medicinskega avtomobila pa bo prevzel model X5M. Kot varnostna motorja se bosta na pisti pojavila dva športnika BMW S 1000 RR.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri