CER 2008: 7. etapa - Stanovnik in Merhar v cilju

S sedmo, 197 km dolgo etapo v neposredni bližini blatnega jezera, se je končal prvi reli iz dakarske serije, ki naznanja spremembe v tej panogi avto-moto športa. Miran Stanovnik je dirko končal na odličnem 13. mestu ter kot peti v kategoriji production, Tomaž Merhar pa s poškodovanim palcem na 51. mestu. Med motoristi je slavil Francoz David Casteu s KTM-om, med avtomobilisti pa španska legenda relija Carlos Sainz z Volkswagnom.

26. 4. 2008

Svoje vtise s te vsekakor zanimive dirke, ki je na 2671 kilometrih zaokrožila po Madžarski in Romuniji, pa je naš 'puščavski lisjak' takole strnil v nekaj stavkih:

'Z izkupičkom dirke sem izredno zadovoljen, rezultat pa je vsekakor nad pričakovanji. Pred štartom sem si namreč dejal, da bom zadovoljen z uvrstitvijo med 15. in 20. mestom. Tudi dvom ali se na dirko podajam s pravim motorjem je bil odvečen. S svojim 690-kubičnim 'bombnikom', ki se je od specifikacije za dirko po Sahari razlikoval le po nekoliko bolj grobih gumah (Michelin Baja namesto modela Desert), sem resnično užival. Morda bi s svojim lahkim, 450-kubičnim enduro motociklom, dosegel še malenkostno boljši rezultat, vendar dosti hitrejši ne bi mogel biti. Iz etape v etapo sem si želel daljših hitrostnih preizkušenj, a zaradi pokrajine, kjer smo vozili, to razumljivo ni bilo mogoče.'

'Pohvali bi tudi organizatorje, ki so v kratkem času naredili odlično dirko in jo uspeli tudi dobro medijsko iztržiti. Romunija in Madžarska si ta hip ne bi mogli želeti lepše prepoznavnosti in pozitivnih ocen v svetovni javnosti. V kolikor bi Slovenci znali bolje stopiti skupaj in pripeljati tako dirko tudi na naša tla, bi nedvomno ogromno pridobili na splošni prepoznavnosti naše države, a bojim se, da to danes zaradi medsebojnih odnosov žal še ne bi bilo mogoče. Centralno evropski reli je lep dokaz, da se da narediti nekaj velikega in medijsko odmevnega, seveda s podporo lokalnih skupnosti in same države.'

'Glede poteka preostalega dela sezone lahko v tem trenutku rečem, da sta v igri še reli po Egiptu in puščavski izziv v Dubaju, veliko pa bo odvisno od datumov in same logistike za Dakar 2009, ki bo, kot vemo, v Argentini in Čilu. Tja se vsekakor odpravljam z velikim pričakovanjem in upam, da bom za Dakar 2009 uspel dvigniti formo na tak nivo, kot jo imam sedaj. Potem seveda z nekaj športne sreče pride tudi dober rezultat.'

Merharjeva izbira EXC-ja se je izkazala za dobro, čeprav bi kakšen 'konj' na zadnjem kolesu prišel prav. Z rezultatom je zadovoljen in pravi, da komaj čaka naslednjo preizkušnjo: 'Kljub temu, da sem zelo užival v dirki, sem vesel, da je preizkušnje konec. Bolečine zaradi izpahnjenega palca so bile danes spet zelo močne in vprašanje je, koliko bi lahko še vzdržal. Veselim se 51. mesta v skupni razvrstitvi in obenem težko čakam prihod nazaj v Slovenijo".

Organizator A.S.O. v tem trenutku še ni podal datuma in lokacije za drugi letošnji reli iz dakarske serije, najverjetneje pa bo ta dirka na španskih ali portugalskih tleh.

Končni rezultati:

1. David Casteu (FRA, KTM)

2. Francisco Lopez (CHI, KTM)

3. Alan Duclos (FRA, KTM)

13. Miran Stanovnik (SLO, KTM)

51. Tomaž Merhar (SLO, KTM)

Dirko je končalo 77. motoristov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri