Dakar 2017: od 4. etape brez treh favoritov. Odstopili Price, Al-Attiyah in Sainz!

6. 1. 2017 | Tina Torelli
Deli

Dogajanje na četrti etapi je močno premešalo karte na reliju, saj so odstopili kar trije favoriti.

Če kaj, je svetovno javnost pred začetkom 39. Dakarja v zgodovini zanimalo predvsem dvoje: kako neusmiljeno bo Nasser s Toyoto posegal v osvajalske plane ekipe Peugeot-Total ter kako hudo se bosta na motociklističnem poligonu spopadla največja divjaka na dveh kolesih Price in Barreda Bort. In če ekipa Peugeot-Total kljub odstopu El Matadorja še vedno lahko povsem realno sanja o poenotenem zmagovalnem odru, je na motociklističnem poligonu Priceovo štafeto prevzel Matthias Walkner - boj se nadaljuje, a je kljub temu izgubil nekaj žmohta.

A to je reli Dakar - stvari se spremenijo v tisočinki sekunde in za odtrganim kolesom ostanejo številni razočarani člani ekip, ki so vse upe stavili v Dakar. Hitrostna preizkušnja četrte etape po sipinah na nadmorski višini 3.500 metrov je razbila marsikatere sanje. Po tem, ko je pridobil kar nekaj včeraj izgubljenega časa, je zmagovalec druge etape Toby Price grdo padel na 371. kilometru speciala. Zlomil si je levo stegnenico in to je za 29-letnega Pricea že 28. zlomljena kost v karieri in 28. nujni helikopterski prevoz v bolnišnico. Ironija usode, da je isto zgodilo lansko leto zmagovalcu te iste etape in Priceovemu moštvenemu kolegu Matthiasu Walknerju.

V avtomobilski kategoriji se nadaljuje zmagovalni pohod Peugeota. Če je prvi, le 39 km dolgi special, dobil Nasser Al-Attiyah, so si zmage na drugi, tretji in četrti etapi pravično razdelili Loeb, Peterhansel in Despres. Zmaga na četrti etapi je hkrati prva dakarska etapna zmaga Cyrila Despresa, letošnjega zmagovalca relija Silk Way Rally. Žal je Despresovo zmago nekoliko zasenčil odstop zmagovalca Dakarja leta 2010 Carlosa Sainza, ki se je zavrtel in pristal v soteski, k sreči nepoškodovan.

Na izjemno težki četrti etapi pa se je ponovno izkazal naš motorist Simon Marčič. Visoka nadmorska višina Mariborčanu ne dela težav, prav tako ne sipine, motor je delal ... in tako je Slovenija trenutno na skupnem 75. mestu in sedma v kategoriji Malles Moto.

Tina Torelli
Foto: Red Bull Content Pool, Peugeot Media, Marcin Kin / KTM Media Library

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"