Dakar 2017: osma etapa skrajšana zaradi plazu, deveta odpovedana

11. 1. 2017
Deli
Dakar 2017: osma etapa skrajšana zaradi plazu, deveta odpovedana (foto: Marcin Kin / KTM Media Library)
Marcin Kin / KTM Media Library

Letošnji reli Dakar spet kroji vreme, saj skoraj ni etape, ko je organizator primoran skrajšati etape. Današnjo, deveto, pa so morali celo odpovedati. V razredu motociklistov vodi Sunderland (KTM) pred Quintanilom (Husqvarna) in Van Beverenom (Yamaha).

Medtem, ko so v afriških relijih tekmovalci trpeli zaradi vročine v najbolj suhih področjih na planetu, jim na južni ameriški celini življenje grenijo povsem drugačne razmere: predvsem mraz in dež, ki taborišča spreminjajo v blatne mlakuže ter odnašajo ceste.

Zato so najprej popolnoma odpovedali šesto etapo, nato za 72 kilometrov skrajšali sedmo, v osmi pa so dirkači morali delati obvoz mimo plazu, ki je zaprl cesto. Današnja, deveta, je spet odpovedana.

V razredu motociklistov trenutno vodi Sam Sunderland (KTM) z dvajsetminutno prednostjo pred Pablom Quintanillom (Husqvarna) in 28 minutami pred Adrienom Van Beverenom na Yamahi - to je tisti petindvajsetletni fant, ki je lani navduševal z uživaško vožnjo po zadnjem kolesu. Člani tovarniške ekipe Honda sicer zadnje dni nizajo odlične rezultate, a so zaradi kazenskega pribitka zaradi nedovoljenega dolivanja goriva uvrščeni na osmo (Goncalves), deveto (Barreda) in dvanajsto mesto (Brabec). Prikupni Španki Lai Sanz letos ne gre tako gladko - trenutno je uvrščena na 25. mesto.

Pogumni član AMD Feroda Simon Marčič se po informacijah z njegove Facebook strani dobro drži - trenutno je v skupnem seštevku uvrščen na 65. mesto.

V razredu avtomobilistov so v ospredju dirkači v Peugeotih, ki so že dvakrat na posamični etapi zasedli prva tri mesta. V skupnem seštevku si sledijo posadke Peterhansel-Cottret (Peugeot), Loeb-Elena (Peugeot) in Roma-Haro Bravo (Toyota).

Matevž Hribar
foto: Marcin Kin / KTM

Video po 8. etapi:
Stage 8 Summary - Car/Bike - (Uyuni / Salta... by Dakar

Joan Barreda v blatu:
Stage 8 - Top moment: Joan Barreda Bort is... by Dakar

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"