Dakar 2018-10: Van Beveren odstopil, Walkner povedel (video)

17. 1. 2018
Deli

Dan po tem, ko je Tina zapisala, da najtežje šele pride … Popoln preobrat v razredu motociklistov.

Po hladnih bolivijskih planotah in odpovedani deveti etapi je sledila navigacijsko zahtevna etapa z razdeljeno hitrostno preizkušnjo (242+129 km in še dodatnih 320+103 povezovalnega dela), ki se je odvijala na sipinah, v kamelji travi, preko rek in v (slepih) kanjonih; deloma pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Etapa Salta-Belen je premešala karte.

Najbolje se je izkazal Matthias Walkner (KTM); začel je kot tretji in pazljivo iskal kontrolne točke, kar se je več kot obrestovalo – medtem, ko se je večina izgubila v vzporednem kanjonu, je v eni sami etapi nabral 39 minut prednosti – v skupnem seštevku!

Walkner: »Kakšen dan! Izjemno težka etapa, ne le zaradi vročine, ampak tudi zaradi navigacije. Vedel sem, da se bo danes pomembno osredotočiti na iskanje vsake posamične kontrolne točke. Bolje je izgubiti nekaj sekund kot pa samo brezglavo držati plin in potem izgubljati energijo, ko si že izgubljen. Ko so se sledi dirkačev pred menoj izgubile, sem bil zaskrbljen, da sem naredil napako, a sem si zaupal in nadaljeval. Ko sem prišel do cilja, sem si zelo oddahnil. Lepo je zmagati v etapi, a nikoli ni prijetno, ko se poškoduje sotekmovalec. Upam, da je Adrien v redu.«

Z letošnjim Dakarjem je žal končal do 10. etape vodilni v skupnem seštevku, ljubljenec marsikaterega navijača in brez dvoma eden od favoritov za zmago. Adrien Van Beveren (Yamaha) je po odlični vožnji brez napak, pri čemer sta imela z Walknerjem kar 49 minut prednosti pred zasledovalci, tri kilometre pred koncem hitrostne preizkušnje grdo padel (v prvem videu pri 2:00); sprva še želel nadaljevati z vožnjo, a je zaradi bolečin moral poklicati zdravniško pomoč. Odpeljali so ga v lokalno bolnišnico, podrobnosti o posledicah padca bodo jasne danes, govori se o zlomljeni ključnici. Najboljši dirkač z Yamaho je bil tako Rodney Faggotter na 13. mestu, skupno je 20.

Etapa je pomenila polom tudi za Hondino tovarniško ekipo: Barreda je bil 15., Benavides 18., Brabec pa 25., tako da je še najboljšo uvrstitev dosegel sedmo uvrščeni Jose Ignacio Cornejo s štartno številko 68. Barreda in Benavides zdaj zasedata drugo in tretje mesto, a s kar 39 oziroma 41 minutami zaostanka.

Najhitrejša punca na planetu Laia Sanz je na začetku etape padla in poškodovala navigacijsko opremo (v prvem videu pri 40. sekundi), a nato s pametno vožnjo prišla v cilj na še vedno odličnem 11. mestu. Odstopil pa je tudi moštveni kolega Luciano Benavides; s poškodovano hrbtenico so ga odpeljali v bolnišnico.

Simon Marčič je končal na 67. mestu, skupno je na 72. mestu.

Jutri se za motoriste začne druga maratonska etapa na relaciji Belen-Fiambala (280 km hitrostne preizkušnje in 485 transferja).

Pa avtomobilisti? Peterhansel se očitno ni sprijaznil, da mu bo Sainz speljal zmago - zmagal je z osmimi minutami pred De Villiersom in trinajstimi pred Sainzem. V skupnem seštevku ima Sainz, kateremu več kot očitno pomaga Despres (v današnji etapi ga je počakal, da bi mu lahko v primeru težav pomagal), še vedno zdravih 50 minut prednosti. All-Attiyah je zaradi zlomljenega zadnjega vzmetenja zdrsnil na tretje mesto (+1:12).

Matevž Hribar
foto: RallyZone - Edoardo Bauer, PhotosDakar.com - KTM Media Library

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem