Desafio Ruta 40: Paulo Gonçalves (Honda) za šest sekund premagal Tobyja Pricea (KTM)

31. 8. 2018 | Tina Torelli
Deli

Po zmagi Pabla Quintanille na uvodni dirki za svetovno prvenstvo v cross-countryju v Abu Dabiju aprila letos ekipa KTM-Husqvarna ni več stopila na najvišjo stopničko. V Merzougi se je zmage po dolgem času veselil Joan Barreda, v Čilu je zmagal Kevin Benavides, danes v Argentini pa je - sicer le za pičlih šest sekund - Pricea premagal Paulo Gonçalves - vsi trije Monster Energy Honda Team.

Vsekakor pa ekipa Honde danes praznuje z grenkim priokusom. Francoski voznik endura Mathias Bellino, ki ga je Honda za argentinski reli z možnostjo udeležbe na Dakarju 2019 rekrutirala namesto poškodovanega Barrede, si je s padcem v tretji etapi poškodoval kar pet hrbteničnih vretenc. Prognoza je zelo slaba, saj Mathias Bellino po neuradnih podatkih še vedno čuti nog.

Pet etap relija od Tucumana do San Juana, ki bi lahko služil kot odličen trening za Dakar, če si Francozi ne bi zapravili Argentine, je zaznamoval (predvsem jutranji) pošastni mraz. Dirkači so po igranju na sipinah Atakame, kjer sta Quintanilla in Benavides sicer diktirala peklenski ritem stotih kilometrov na uro, kar je za pesek ogromno, v Argentini ponovno do konca odprli plin. Najbolj konstanten je bil Paulo Goncalves, ki mu je na koncu uspelo zmagati kljub dejstvu, da mu je Toby Price ves čas dihal za ovratnik in ga v zadnji etapi skoraj premagal. Razlika šestih sekund na petdnevnem reliju je namreč prej izjema kot pravilo.

Tretje mesto na reliju si je dobesedno priboril Pablo Quintanilla, ki je imel na tem reliju kar nekaj težav, a ga je tretje mesto zopet izstrelilo na vrh lestvice skupnega seštevka relijev v cross-countryju. Če bo Quintanilla zdržal visok ritem tudi na reliju v Maroku, lahko še tretjič zapored postane svetovni prvak. Jezen pa domov odhaja aktualni zmagovalec Dakarja Matthias Walkner, ki ga je organizator na zadnji dan kaznoval z osmimi minutami pribitka, ker je na povezovalni etapi ostal brez bencina in prišel v parc ferme osem minut prepozno.

Naslednja in zadnja preizkušnja dirkače čaka torej v Maroku med 3. in 9. oktobrom. Reli Maroko je letos prevzel bivši športni direktor Dakarja David Castera in pričakovati je, da se obeta pravi pred-dakarski reli stare šole.