Endurance: Vrhunski uspeh Marka Jermana na dirki svetovnega prvenstva

21. 5. 2017 | Peter Kavčič
Deli

Motociklist Marko Jerman je na vztrajnostni, 8 urni dirki svetovnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu, z ekipo Yamaha MACO Racing Team osvojil visoko tretje mesto. Marko Jerman, Švicar Gregory Junod in Francoz Anthony Dos Santos so tako v Oscherslebenu v Nemčiji dosegli to, kar se jim je izmikalo že vse od lanske sezone.

Na drugi dirki, ki je bila aprila v Franciji, so po tehničnih težavah zasedli osmo mesto, kar je bilo manj od pričakovanj. Kot vselej, so se tudi v Nemčijo odpravili z visokimi cilji. Na treningih in v kvalifikacijah so ekipo najprej pestile zdravstvene težave Jermana, za tem pa še tehnične težave z elektriko motorja. Ekipa se je morala zato v kvalifikacijah zadovoljiti s štirinajstim mestom. Mehaniki so trdo garali in do dirke je bil motor nared za dolgih, osem ur.

 

Jerman se je na progo podal kot prvi iz ekipe in je naredil velik preboj naprej. Po prvi uri tekmovanja so napredovali na sedmo mesto, po drugi uri je bila trojica ekipe MACO Racing Team že peta. V tretji uri so se približali prvi trojici, po skoraj polovici dirke pa so imeli pred sabo le še dve ekipi. Druga polovica dirke je minila v znamenju boja za tretje mesto, ki se je vnel med Jermanovo ekipo in člani švicarskega moštva Bollinger team. Kljub skoraj osmim uram tekmovanja, so bili tekmovalci precej izenačeni in jasno je bilo, da bodo o uvrstitvi na tretjo stopničko odločale malenkosti.

 

V zadnjih krogih dirke je Jermanovo ekipo zastopal Švicar Junod, naš motociklist pa je dogajanje kar nekoliko nervozen spremljal iz garaže. »Zadnjih deset minut dirke je bilo zelo napetih. Pri obojih se je porajalo vprašanje, komu bo najprej zmanjkalo goriva. Z manjšo ukano smo švicarske konkurente pripravili do tega, da so zapeljali v bokse in so dotočili gorivo, mi pa smo vztrajali do konca. Zadnjih pet minut je bilo katastrofalnih, šli smo na vse ali nič in nismo vedeli, če bomo sploh lahko končali dirko, ali pa nam bo tik pred koncem zmanjkalo goriva,« je dramatične zadnje minute opisal Jerman, ki ni skrival zadovoljstva ob izjemnem uspehu. Uspeh je toliko večji, saj so ga Jerman, Junod in Dos Santos dosegli v konkurenci številnih tovarniških ekip.

 

Zmagala je francoska ekipa GMT94 Yamaha, druga je bila ekipa Yart Yamaha iz Avstrije. Naslednja, osemurna preizkušnja bo konec junija na Slovaškem.

Peter Kavčič

Foto: Maco Racing, Yamaha

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"