Red Bull Hare Scramble po slovensko: bombetka s poli, dobra volja in gas ... iz PRVE VRSTE!

2. 6. 2019 | Tina Torelli
Deli

»Malo pa se nama tresejo hlače,« sta ob vznožju Erzberga povedala Toni Mulec in Luka Kutnar in se v kvalifikacijah skupaj z Miho Špindlerjem uvrstila v prvo vrsto. Ni Slovenca, ki danes ne bi vedel, kaj se dogaja na Železni gori, zato je tule le še skromno poročilo. Kakorkoli, na Erzbergu se je ravno začela najtežja enodnevna hard enduro dirka na svetu! Prižgite Red Bull TV!

Vsi trije Slovenci, ki na Erzbergrodeu letos nastopajo v ekipi Akrapovič, so znameniti prolog prevozili v slogu in s hitrostjo svetovne enduraške elite. Luka Kutnar je dosegel 18., Toni Mulec 23. in Miha Špindler 30. čas. V finalu pa imamo Slovenci še dva borca: Klemen Berginc je dosegel 244. čas in bo startal iz pete vrste, Marko Petelin pa 343., torej se bo v boj podal iz sedme vrste. Finale na Železni gori se začne ob 14.30 in se konča ob 18.30. 

 

Najprej pa nekaj besed, ki so neustrašno slovensko trojico pripeljale vse do starta v znameniti 'luknji' oziroma najnižji točki rudnika. Na svetu ni nič enakega dirki, ki vsako leto sredi pomladi poteka na pobočjih Erzberga, železovega rudnika nad slikovito avstrijsko vasico Eisenerz. Dirka, na kateri iz praha ali blata, odvisno od leta, vstanejo heroji, letos praznuje četrt stoletja. V ta namen je njen genialni šef Karl Katoch iz svoje peklenske večerje – najtežji 'obrok' dirke se imenuje Karl's Dinner – naredil pravi slow food. Že tako predolgo in letos tudi prespolzko 'večerjo' je precej podaljšal, da kdo dirke ne bi prehitro končal – lanskemu zmagovalcu Grahamu Jarvisu je to na primer uspelo v pičlih 125 minutah! 'Le' 500 najhitrejših s petkovega in sobotnega prologa se uvrsti na nedeljski Red Bull Hare Scramble, ki pa ne ponuja nikakršnih odpustkov.

 

Kot na šolskem izletu

 

V slovenskem taboru smo v bližini znamenite 'luknje', kjer je start zloglasne dirke, našli slovensko ekipo. Toni in Luka sta mlatila sendviče in se pripravljala za uvodno dirko Rocket Mountain ride. »Tu diši kot na šolskem izletu,« je ugotovil Luka in poskrbel za salve smeha. Medtem se je Miha Špindler, stari maček z Erzbergrodea, mirno ukvarjal s svojim motociklom. »Fanta bosta prišla v finale,« je pripomnil. »O tem sploh ne dvomim, saj sta odlična krosista in specialista za mivko.« Luka in Toni sta se spogledala, rekla pa (raje) nič – pregled prologa s kolesom namreč v njiju ni pustil veliko upanja.

 

Luka Kutnar in Toni Mulec, prvič na Erzbergrodeu

 

»Na Erzbergu sem bil že dvakrat kot gledalec, recimo temu v izvidnici,« je na vprašanje o svoji zgodovini z Erzbergom odgovoril Luka Kutnar. »To je tako neverjetna dirka, da ne poznam dirkača, ki si ne bi želel, da bi jo vsaj enkrat odpeljal. Niti predstavljal si nisem, da se vseh 1500 mest, ki jih razpišejo za prolog, zasede v nekaj urah. Če zadeve ne bi vzel v roke Slavko Trstenjak iz Akrapoviča, naju s Tonijem danes ne bi bilo tukaj. Najprej smo se dogovorili, da greva za prvič odpeljat prolog, nato pa so apetiti narasli in zdaj se v mislih že pripravljava na nedeljsko dirko. Seveda so se najini prijatelji potrudili, da so naju glede dirke pošteno zastrašili. Svoje občutke lahko tako strnem v eno samo besedo: strah! Nekaj olja sem nato na ogenj zlil še sam, ker sem si pogledal vse posnetke s spleta na to temo,« je še dodal.

Toni Mulec, 16. uvrščeni z letošnje dirke Enduropale du Touquet, ki je moto gužve in pasti vajen, pa je povedal: »Na to dirko sem si že dolgo želel. Letos mi je Akrapovič to željo tudi pomagal izpolniti. Seveda mi danes pri srcu ni lahko, ker v ekstremu nisem ravno doma. Niti predstavljati si ne znam, kako bo dirka videti dejansko. Od različnih 'dobronamernih' komentarjev, za katere so poskrbeli prijatelji, bi se mi morale v bistvu precej tresti hlače.«

 

Miha Špindler, tisti Slovenec iz prve vrste

 

Luka in Toni sta medtem sklenila, da se bo treba podvizati, mi pa smo še malo poklepetali z Miho Špindlerjem, ki z Erzbergom nima ravno neporavnanih računov. »Tu sem že trikrat videl cilj – dvakrat uradno in enkrat neuradno, je pa res, da sem vedno, torej šestkrat ali sedemkrat, startal iz prve vrste. Tvoje življenje na tej dirki je še približno znosno, dokler se ne začne odsek Karl's Dinner. Ta je vsako leto daljši in težji. Kar te ni ubilo prej, te bo tam. Marsikdo se tja sploh več ne spusti, ker ugotovi, da mu bo tako ali tako zmanjkalo časa. Toda ne glede na vse je to dirka, na katero se nato želiš vrniti, saj takšne vrednosti nimajo niti Romaniacsi.« Erzbergrodeo pa je seveda daleč naokoli znan tudi po petdnevnih bakanalijah. »Prva leta smo bili razmeroma aktivni, zdaj pa že vemo, da je bolje vso energijo porabiti za dirko,« je priznal najuspešnejši slovenski ekstremni enduraš.

Erzbergrodeo spremljajte na Red Bull TV - pred mikrofonom bosta Darryl Cutis in Paul Bolton!), posebej pozorni pa bodite na številke 34, 165 in 166!

 

 

 

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja