Intervju: Jaka Peklaj pred odhodom na mladinsko svetovno prvenstvo

19. 8. 2018 | Jaka Završan
Deli
Intervju: Jaka Peklaj pred odhodom na mladinsko svetovno prvenstvo (foto: Miha Fabijan)
Miha Fabijan

Vsako leto je na koledarju za mladince dirka za svetovno prvenstvo. Letos bo 25. in 26. avgusta tovrstna dirka potekala v Avstraliji, kjer bomo imeli Slovenci v kategoriji do 65 kubičnih centimetrov odličnega predstavnika Jako Peklaja. 

Tistim, ki malo bolj spremljate slovenski motokros, vam nadobudnega Peklaja ni treba prav posebej predstavljati. Pri rosnih enajstih letih je bil že trikrat okronan za državnega prvaka, prav tako je odlične rezultate v karieri dosegal že na evropski ravni. Prihajajoči vikend pa ga na drugem koncu sveta čaka do zdaj najpomembnejša tekma v karieri. 

Pred kratkim si na Češkem odlično odvozil prvo vožnjo evropskega prvenstva, a žal nisi imel športne sreče v drugi. Kako si sprejel vse skupaj? 

Prva vožnja je bila na Češkem na sporedu v soboto in z osvojenim drugim mestom je bilo veselje res nepopisno. Priznati moram, da sem nedeljsko drugo vožnjo pričakal v evforiji, a se vse skupaj žal ni izšlo po načrtih. Že pred startom so mi spustile vilice, saj mi je na ogrevalnem krogu vanje priletel kamen, a tega nisem vedel. Od tu naprej pa je šlo le še navzdol, saj sem slabo startal, nato padel in do cilja prevozil v hudih bolečinah. Že med vožnjo sem čutil, da z blažilniki nekaj ni v redu, a mi je šele po prihodu v cilj oče povedal, kaj se je zgodilo.

Razočaranje je bilo najverjetneje veliko? 

Seveda, vse skupaj je bilo še veliko težje zaradi tega, ker je bila prva vožnja naravnost odlična … Ni me sram priznati, da je bilo tisto nedeljo prelitih nemalo solz, nekaj zaradi bolečin, a veliko več zaradi žalosti in jeze.

A si kljub vsemu videl, da spadaš v vrh, to ti je zagotovo vlilo dodatno motivacijo. 

Mislim, da sem z obeh voženj veliko odnesel. V prvi sem videl, da se lahko vozim v samem vrhu, medtem ko sem se v drugi veliko naučil iz lastnih napak.

Dirkanje na pomembnih tekmah ti ni tuje. Ali se tam spopadaš z večjo tremo kot ponavadi? 

Ja, trema je na takšnih tekmah večja. Velika razlika je že ta, da je na dirkah evropskega prvenstva startna rampa polna, medtem ko v slovenskem prvenstvu v kategoriji do 65 kubičnih centimetrov dirka med 10 in 20 tekmovalcev. Omenil bi tudi to, da se vozniki doma med sabo zelo dobro poznamo, zato razplet dirke ponavadi vemo že pred startom, na tekmah v tujini pa ni to, saj smo dirkači veliko bolj izenačeni.

Priprave na mladinsko svetovno prvenstvo so že v polnem teku. Ste treninge kaj spremenili, ali ostajajo enaki kot do zdaj? 

Skoraj ves prosti čas trenutno namenim pripravam za dirko v Avstraliji. Na motociklu treniram štirikrat do petkrat na teden, obenem pa še veliko kolesarim. Zavedati se je treba tudi, da si slabih treningov zdaj skoraj ne moremo več privoščiti, saj je svetovno prvenstvo že pred vrati. To še ne pomeni, da se to ne dogaja, a je treba vse skupaj čim prej pozabiti in takšen trening zapustiti z dvignjeno glavo.

Si zaradi te tekme spremenil kaj pri prehrani? 

Posebne prehrane nimam, jem, kar mi skuha mami Sabina, a vseeno pazim, da ne pojem preveč mastne hrane in slaščic.

Najbrž je to prva dirka, na katero se boš odpravil z letalom. S kom boš odpotoval in kdo je poskrbel za transport motocikla?

To bo povsem nova izkušnja, zato mislim, da bo še zanimivo. V deželo kengurujev se odpravljam v spremstvu očeta Simona in trenerja Aleša Zajca. Motocikel pa smo razdrli in celotnega, a brez okvirja, poslali v Avstralijo. Okvir bomo najeli tam in motocikel predvidoma sestavili v sredo, da bo pripravljen za vožnjo. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil še vsem sponzorjem: AMZS, RR Racing, Akrapovič, Motec Racing, Airoh, Rok Miklič Transport, Finec Transport, Prigo, ADP, CVS, Meffo, Troy Lee Designs, 62 Motorsport in PT logistika, ki so nam omogočili udeležbo na mladinskem svetovnem prvenstvu, saj je to finančno kar velik zalogaj.

Najbrž ste z ekipo mislili tudi na časovno razliko, ki zna igrati veliko vlogo. Kdaj se odpravljate na pot? 

Na to smo računali, zato se na pot odpravljamo že v ponedeljek zgodaj zjutraj. Prva postojanka bo Zagreb, kjer se z letalom odpravljamo proti Dohi, kjer prestopimo za končni let, ki nas bo predvidoma v torek zvečer ponesel do Avstralije. Na pot smo se prej odpravili tudi zato, da bom tam lahko naredil še kakšen trening ter se s tem navadil podlage, ki se zagotovo razlikuje od slovenske.

Čeprav bo Jaka decembra dopolnil šele 12 let, se lahko pohvali že z zelo zavidljivimi rezultati, a kljub temu ostaja zelo simpatičen in prijeten sogovornik. Verjetno je prav to razlog, da je tudi v boksih poznan in izjemno priljubljen. 

Poleg Jake pa bo Slovenijo na mladinskem svetovnem prvenstvu zastopal tudi Maks Mausser, ki bo tekmoval v razredu do 125 kubičnih centimetrov. Celotna ekipa Moto magazina obema voznikoma in njunima ekipama želi čim uspešnejši vikend.


Foto: Miha Fabijan

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"