Luka Kutnar po osvojitvi naslova državnega prvaka: Veliko sem razmišljal o zaključku svoje motokrosistične kariere

26. 9. 2017 | Jaka Završan
Deli
Luka Kutnar po osvojitvi naslova državnega prvaka: Veliko sem razmišljal o zaključku svoje motokrosistične kariere (foto: Peter Kavčič)
Peter Kavčič

Na zadnji dirki državnega prvenstva v motokrosu v Šentvidu pri Stični je kot se za svetovnega prvaka spodobi dirko v prestižni kategoriji dobil Tim Gajser, a mu je šov ukradel novo pečeni državni prvak, Luka Kutnar.

Luka Kutnar tudi znan kot "Kegeljček" je letos z odličnimi dirkami celi Sloveniji dokazal, da se je zmožen voziti v samem vrhu na dirkah državnega prvenstva. S konstantnimi in tekočimi vožnjami, se je v skupnem seštevku že kmalu v prvenstvu, tudi na račun poškodbe Tima Gajserja, povzpel na sam vrh in tam ostal do konca sezone. Ko se je slavje ob osvojitvi naslova umirilo, smo z njim opravili intervju.

Kakšni so občutki, ko na domačem terenu osvojiš svoj prvi državni naslov v motokrosu?

Vse skupaj kar težko dojemam, saj mi je po šestnajstih letih dirkanja v državnem prvenstvu končno uspelo osvojiti željeni naslov, a so vse skupaj na novo raven dvignili navijači, ki so mi pripravili nepozabljivo slavje. Nekaj izmed njih je na dirko prišlo celo z manjšim traktorjem in številnimi navijaškimi pripomočki, zato sem bil minuli vikend še bolj motiviran.

Kako so izgledale tvoje priprave na letošnjo sezono, si od lanskega leta kaj spremenil?

Na letošnjo sezono se nisem pripravljal nič drugače kot do sedaj. Mogoče bi izpostavil le to, da sem pozimi malo več treniral v tujini, predvsem v Italiji, če se je le dalo na trening nisem odšel sam, saj se mi zdi, da tako napreduješ hitreje. Veliko sem pretreniral s Tonijem Mulcem in Ianom Oskarjem Katancem. Pred samim začetkom sezone pa sem odvozil tudi kakšen enduro trening, saj mi to predstavlja sprostitev in predvsem užitek. Zanimivo je, da kar se tiče kondicijskih treningov, že dve leti nisem naredil nič, a je to stvar na katero nisem najbolj ponosen (smeh).

Veliko ljudi izpostavlja, da je trenutno tvoja največja prednost sproščenost. Kako ti to uspeva?

Če povem po resnici, pravega odgovora na to vprašanje nimam, a mislim, da je razlog za to predvsem ekipa ljudi, ki me obdaja (Jaka Seles, Aleš Hlad, mehanik Banfi ...), saj so prav vsi maksimalno sproščeni in name ne izvajajo kakršnega koli pritiska. Meni osebno je zelo všeč, da na tekmo pridem s svojim Transporterjem na dan dirke, saj imam tako občutek, kot da sem šel na trening. Prav tako bi se rad zahvalil svoji družini, ki me podpira že od samega začetka. Ko se enkrat vse te stvari sestavijo v celoto, sem na dirki sproščen in vozim tako kot znam.

Letos si se pod okriljem Jake Selesa pojavljal tudi na dirkah cross countryja in extreme endura. Kakšni so načrti za prihodnost, kje te bomo lahko spremljali?

Ja res je, po pravici povedano, sem se motokrosa po toliko časa že malo naveličal, saj se mi zdi, da je na slovenski MX sceni že 16 let vse skupaj bolj kot ne enako, zato zelo uživam tudi v drugih panogah moto športa. Letos sem se udeleževal cross country dirk MZS-jevega prvenstva, ki je zelo močno zastopano. Kot sem omenil, mislim, da vedno bolj potrebujem spremembo, zato na teh dirkah zelo uživam, prav tako pa mi je všeč spoznavati nove ljudi. Letos sem s prihranjenim denarjem kupil celo enduro motocikel (KTM EXC-F 250, letnik 2008) in se pred kratkim udeležil extreme enduro dirke v Liki in bil sam nad sabo močno presenečen nad tem, da sem zelo užival, saj sem se še pred kratkim spraševal kakšen užitek vidijo vozniki na tovrstnih dirkah. Mislim pa, da sem z leti tudi spoznal, da je motokros šport od katerega ne moreš živeti in vse skupaj postopoma začel jemati kot zabavo in druženje, za kar pa sta od motokrosa veliko bolj prijazna cross country in enduro. Kakorkoli, si po vožnji z enduro motociklom vedno zaželim iste stvari, in to je sesti na "kroslo" skočiti trideset metrov in ga zakriviti, saj je zame to tisti pravi čar motokrosa.

Slišal sem govorice o zaključku tvoje kariere, to drži?

Dve leti nazaj sem bil prepričan, da bom z motokrosom prenehal, a me je po parih mesecih poklical Jaka Seles in me z željo, da bi vozil zanj in močno podporo "potegnil" nazaj v to, ob tej priložnosti bi se rad zahvalil še vsem ostalim sponzorjem brez katerih, danes ne bi bil kjer sem. Še danes pa razmišljam o tem, da bi z motokrosom zaključil, saj mi gre zelo na živce že sama priprava na dirko, saj motocikel vzdržujem sam, a se zavedam, da brez motorja ne bo šlo. Stvar, ki jo lahko trenutno potrdim je, da bom naslednje leto zagotovo nastopal v cross countryju.

Kljub temu, da Luka spada med najhitrejše motokrosiste v Sloveniji ostaja skromen in zelo prijeten sogovornik, prav tako pa v boksih velja za enega izmed najbolj priljubljenih voznikov.

Jaka Završan

Foto: Peter Kavčič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja