Isle of Man: pet dirk in štirje zmagovalci v natrpanem četrtkovem urniku

7. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli

Kar dvakrat je v enem dnevu tako zmagal Peter Hickman.

Včerajšnje dobre razmere so po dveh dneh premora zaradi dežja znova pognale na progo dirkače na otoku Man, organizatorjem pa je uspelo izpeljati kar pet preizkušenj, ki so prinesle le štiri različne zmagovalce. Kar dve zmagi je namreč vknjižil Peter Hickman, s čimer je bero svojih zmag na otoku povečal na pet. Dan je sicer začel z zmago na drugi dirki razreda Supersport.

V osnovi so organizatorji omenjeno dirko želeli izpeljati že v sredo, a so jim namero preprečile vremenske razmere. Tudi zato so se ob natrpanem urniku odločili, da jo skrajšajo s štirih na le dva kroga. Še posebno zanimivo je bilo v prvem krogu, ki je postregel z dvobojem med Hickmanom, Hillierjem, Harrisonom Johnsonom in Johnstonom. Med prvima dvema je bilo pri Glen Hellenu namreč le 0,66 sekunde prednosti, Harrison pa je pozneje prevzel vodstvo, a le za kratek čas do Ramseyja, do konca kroga pa je Hickman že ustvaril 2,3 sekunde prednosti, dodatno sekundo pa je nato pridelal še v drugem krogu, pri čemer je vrstni red na drugem in tretjem mestu ostal enak.

Hickman je še isti dan nato zmagal v razredu RL360. Tudi tokrat se je za njim uvrstil Dean Harrison, a razlika med njima tokrat še zdaleč ni bila majhna, Hickman je namreč v štirih krogih ustvaril kar 26,045 sekunde prednosti pred zasledovalci, pri čemer mu je prvi krog uspelo odpeljati s povprečno hitrostjo več kot 212 kilometrov na uro. Tretji je bil na koncu s prvimi stopničkami v karieri na tej dirki David Johnson, ki je le za las ugnal legendarnega Michaela Dunlopa.

Je pa zato Dunlop svojo šele prvo zmago ta vikend, skupaj pa sicer že 19. na Manu, vknjižil na naslednji dirki razreda Lightweight, a le za las. Tudi to dirko so namreč organizatorji skrajšali na dva kroga, po koncu drugega kroga pa je prednost pred Jamiejem znašala le 1,299 sekunde. Oba omenjena dirkača sta se sicer prehitevala skoraj celotno dirko. Tretje mesto je osvojil še eden izmed letošnjih zmagovalcev, Lee Johnston.

Še najmanjše presenečenje pa je bilo tako še na drugi letošnji dirki razreda prikoličarjev. Tako kot na prvi sta se namreč tudi na drugi dirki letos na najvišji stopnički zmagovalnega odra znašla brata Birchall, ki tako na Manu ostajata neporažena že tretje leto zaporedoma. Na skrajšani dirki sta za več kot 20 sekund ugnala vso konkurenco, še najbližje sta jima bili posadki John Holden/Lee Cain in Pete Founds/Jevam Walmsley.

Znano ime med letošnjimi zmagovalci smo videli tudi na zadnji, peti dirki dneva v razredu električnih motociklov Zero TT, ki letos praznuje jubilejno 10. izvedbo. Tam se je na prvo mesto zavihtel dirkač ekipe Bathams Mugen, ki je s postavitvijo rekorda proge zmago izmaknil iz rok moštvenega kolega Johna McGuinessa. Tretje mesto je zasedel Davey Todd na motociklu ekipe Univerze Nottingham, ki je v sedlu zamenjal v ponedeljek tragično preminulega moštvenega kolega v ekipi Penz13.com, Daleyja Mathesona.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"