Kljukica za relija Atakama in Desafio Ruta 40, na koledarju le še Maroko

6. 9. 2017
Deli

Reli Maroko se bo 6. oktobra začel v Fesu in 10. končal v Erfoudu na znamenitih sipinah afriških Dakarjev, takoj za tem pa bodo vse misli puščavskih dirkačev usmerjene le še v 'offroad' Olimpijado - reli Dakar. Tudi misli našega Marčiča, ki se na Dakar odpravlja že četrtič v svoji karieri.

Reli Maroko je zadnji od petih relijev, ki štejejo za točke svetovnega prvenstva, in se deloma odvije po trasah starega Dakarja. Te nevarne dirke, ki jo zaradi raznolikega terena ekipe uporabljajo tudi za treninge in testiranje novih dirkalnikov, se dirkači najbolj bojijo - že najmanjši padec bi lahko ogrozil nastop na dirki vseh dirk, ki se bo naslednjega januarja v Peruju začela nekoliko kasneje, kot smo bili vajeni zadnja leta. Šestega januarja bodo na jubilejni 40. izdaji Dakarja v Limi dirkači zagrizli v prvo od štirinajstih etap, ki jih bodo prek Peruja in Bolivije vodile v Cordobo v Argentini. Ne v Buenos Aires, temveč v Cordobo.

Te dni so se najboljši vzdržljivostni motoristi in vozniki štirikolesnikov (med udeleženci je bilo tudi za vzorec avtomobilistov) vrnili s tako imenovane Južnoameriške ture, kjer so se v Čilu najprej pomenili na reliju Atakama ter nato še v Argentini na reliju Desafio Ruta 40. Po dveh relijih se je slika na lestvici skupnega seštevka tako med dirkači kot proizvajalci spremenila - po številu točk zdaj vodi zmagovalec Atakame in aktualni svetovni prvak v vdržljivostnih relijih Pablo Quintanilla (Husqvarna) pred Paolom Goncalvesom (Honda) in zmagovalcem Dakarja 2017 ter prvih dveh dirk prvenstva v cross-countryju Samom Sunderlandom (KTM). Reli Atakama je bil žal nesrečen za francoskega dirkača Pierra Alexandra Reneta (Husqvarna), ki si je težje poškodoval vrat in ramo. Za enega najboljših endurašev na svetu, ki se je pred mesecem dni tudi poročil, hud padec verjetno pomeni tudi konec njegove tekmovalne kariere.

Na reliju Atakama je še petič zapored zmagal domačin Pablo Quintanilla, le dve minuti in 23 sekund za argentinskim dirkačem Kevinom Benavidesom. Boj z Benavidesom, ki je očitno v življenjski formi, je bil v vseh petih etapah hud in izenačen. Quintanillo je ves čas ogrožal tudi drugi Hondin as Goncalves, ki je bil na koncu tretji. Sam Sunderland, ki je že na super specialu močno padel, je ves čas relija lovil pravi ritem, a zaradi padca tudi nekoliko zaprl ročico za plin, je bil četrti, pred Xavierjem Soultraitom na Yamahi. A junak pete etape Iquique-Iquique je bil pravzaprav Ignacio Cornejo (KTM), junior, ki je v cilj pripeljal le 12 sekund za zmagovalcem. "Skoraj sem zmagal," je povedal nasmejani 23-letnik z največjim številom navijačev na etapi, saj se je ta odvila v njegovem rojstnem mestu. V kategoriji štirikolesnikov je prav tako zmagal Čilenec - Ignacio Casale pred Nizozemcem Keesom Koolenom in Perujcem Alexisom Hernandezom.

Po nekaj dneh počitka v Santiagu so se tekmovalci odpravili naprej v argentinski San Juan, kjer se je 27. avgusta začel predzadnji reli sezone - hitra dirka Desafio Ruta 40. Kot je bil Čile naklonjen domačinu Quintanilli, je tudi argentinsko dirko dobil domačin. A zmaga Kevina Benavidesa (na dirki je za tovarniško ekipo KTM nastopil tudi njegov mlajši brat Luciano, ki si je poškodoval zapestje, a pravi, da bo že nared za reli Maroko, kar je pogoj, da nato za KTM nastopi tudi na Dakarju) je bila še toliko bolj posebna, saj je bila Kevinova prva ter prva za Argentino na cross-country relijih za svetovno prvenstvo. Dirkač iz Salte se je na argentinskem reliju udaril predvsem z moštvenim kolegom Goncalvesom, s katerim sta se skozi etape izmenjevala na vodilnem položaju. Na koncu so v kraju San Miguel de Tucuman, kjer je Argentina leta 1816 razglasila neodvisnost, za zmagovalca z vsemi častmi ovenčali 28-letnega Benavidesa. Na drugo stopničko je stopil Goncalves in tako Hondi pridirkal dvojno zmago. Tretji je bil zmagovalec letošnjega relija Merzouga Soultrait, na katerega bo treba na Dakarju resno računati, četrto mesto je osvojil Quintanilla in peto Matthias Walkner (KTM). 

Ekipi KTM se Južnoameriška tura še zdaleč ni izšla po pričakovanjih, a kot je poudaril vodja ekipe Jordi Viladoms, so težave prišle ravno pravi čas - dovolj časa je, da jih bodo v ekipi odpravili do Maroka in predvsem do Dakarja. Kakor koli je bila Argentina naklonjena še enemu debitantu na zmagovalnem odru - Kees Koolen ali bivši lastnik Bookinga (intervju z njim boste lahko prebrali oktobra v Playboyu) se je svoje zmage močno razveselil. Koolen je sicer edini tekmovalec v zgodovini, ki se je relija Dakar udeležil v vseh štirih kategorijah, obenem pa je že napovedal, da bo takoj ob uvedbi nove (UTV) zrel za nov izziv. Drugo in tretje mesto med štirikolesniki sta si pridirkala Pablo Copetti in neuničljivi poljski poslovnež in humanitarec Rafal Sonik. V Maroku bo torej napeto. Povratka lačni KTM-ovci, med katerimi bo verjetno tudi Toby Price, odlično razpoloženi vozniki Honde (udeležba Barrede je še pod vprašajem, saj si je najhitrejši motorist discipline poškodoval roko še pred prologom Desafia Rute 40), Soultrait in Caimi na Yamahi (Van Beveren se je odločil, da ostane v Južni Ameriki in se bo udeležil perujskega relija Desafio Inca) ter Pedrero na Shercu bodo sprožili prva ugibanja, kako bi se utegnil razplesti Dakar 2018.

Točke skupnega seštevka po štirih relijih od petih:

1. Pablo Quintanilla 87
2. Paolo Goncalves 82
3. Sam Sunderland 81

Tina Torelli
foto: RallyZone

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel