Legendarni Coma odstopil z mesta športnega direktorja relija Dakar

10. 2. 2018 | Tina Torelli
Deli

V treh letih je petkratni zmagovalec relija Dakar v motociklistični kategoriji še drugič – metaforično – dvignil veliko prahu. Do leta 2015, ko je dirkaške škornje zagotovo obesil na klin, se je za njim prašilo po brezpotjih sveta, danes pa Marc Coma sproža viharje v organizacijskem vrhu relija Dakar; najprej z nastopom funkcije športnega direktorja leta 2015, včeraj pa z nepričakovanim (za zdaj še neuradnim) odstopom.

Po dolgi in uspešni karieri v reliju je Marc Coma leta 2015 napovedal, da je sprejel vlogo športnega direktorja relija Dakar. V 13 letih je Katalonec uplenil kar pet dakarskih zmag in šest naslovov svetovnega prvaka v reliju. Dakar 2016 je bila prva izdaja, ki jo je uspešno predirkal v zakulisju, in tej sta sledili še dve. Nihče v resnici ni pričakoval, da bo po letošnji dirki, ki je znamki Dakar povrnila ugled, Marc (za zdaj brez natančnega oziroma uradnega pojasnila) naznanil svoj odhod iz ASO.

Razočarani so ljubitelji Dakarja, razočarane so ekipe, predvsem pa so razočarani vsi motoristi, ki Marcu dolgujejo resnično veliko zahvalo. Za to, da jim je reli (znova) otežil – Marc gre namreč zahvala za uvedbo kontrolnih točk WPC, ki so z relija izgnale sekanje trase in mu povrnile ugled. Prav tako je Marc potegnil traso po neskončnih puščavah Peruja in Dakar vrnil v pesek. Dirka, ki je po mnenju mnogih v zadnjem desetletju postala dirka po (pre)hitrih kolovozih, namenjena bagijem, je z letošnjo preizkušnjo znova postala to, kar je bila: najtežja brezpotna preizkušnja sveta, ki jo je za motoriste zasnoval motorist, a so se ji pridružila tudi druga vozila.  

»Po tem, ko sem bil kar 13-krat na Dakarju in petkrat zmagal, sem se pred dobrimi tremi leti odločil, da Dakar raziščem še z druge plati – iz zakulisja. Hvaležen sem, da sem lahko do obisti spoznal neverjeten mehanizem za to neverjetno dirko, in obenem upam, da Dakar ostaja ... kot dirka in kot sanje mnogih,« je povedal Marc in s svojim odstopom povzročil veliko ugibanj o nasledstvu in drugih nepredvidljivih posledicah za reli.

Fotografije: Frederic Le Floc'h/DPPI, Aurelien Vialatte/World/ASO

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel