Mame, zdravnice, lepotice: rekordno število dirkačic na letošnjem reliju Baja Aragon

23. 7. 2018 | Tina Torelli
Deli

"Toliko ženskih tekmovalk ne nastopi niti na reliju Dakar," je na tiskovni konferenci 35. Baje Aragon povedala Rosa Romero Font, odlična motoristka relistka, žena Nanija Rome in mati njunih treh otrok ... In nato kot ena od šestih motoristk zmagala v ženski motociklistični kategoriji. Vsega skupaj je na Baji Aragon nastopilo kar 32 tekmovalk!

Cristina Gutierrez, voznica avtomobila, je poudarila, da je poleg mešanih na startu kar pet popolnoma ženskih avtomobilskih ekip. "Na vsaki dirki se počutim manj samo," je v smehu dodala zobozdravnica in prva Španka, ki je v avtomobilski kategoriji dosegla ciljno črto Dakarja. Bajo Aragon je Cristina zaključila na absolutnem 30. mestu in kot tretja v kategoriji popolnoma ženskih posadk.

In da je Baja Aragon res dirka brez meja, dokazuje tudi ParaBaja, dirka v dirki, na kateri se pomerijo dirkači invalidi. Izraz je za njih zastarel in seveda neuporaben, saj prav z udeležbo na tako težki dirki dokazujejo, da niso invalidi. In ne, ParaBaja ni gostila le dirkačev v avtomobilski kategoriji – med njimi je bilo tudi kar nekaj motoristov! Sicer je med motoristi zmagal Michael Metge, nekdanji dirkač ekipe Honde, ki je letos prestopil k Shercu, drugi je bil Joan Pedrero in tretji Adrien Metge.

V avtomobilski kategoriji je bil najboljši Vasilyev pred Przygonskim in Prokopom. Zmagovalec v vedno bolj popularni kategoriji SXS, Dani Solá, si je v sklopu pobude Road to Dakar pridirkal brezplačno startnino na reliju Merzouga prihodnje leto. V kategoriji štirikolesnikov je zmagal Dani Vilà, Čeh Jaroslav Valtr pa je bil najhitrejši s tovornjakom.

Naslednja Baja bo na  začetku avgusta, dokaj blizu nas, na Madžarskem. Ideja?