Marko Jerman pripravljen na drugo dirko FIM EWC

7. 6. 2016
Deli

Na Portugalskem bo ta konec tedna druga vzdržljivostna preizkušnja v cestno hitrostnem motociklizmu, dirka za svetovno prvenstvo 12 ur Portimao (FIM Endurance World Championship). Na dirki bo kot član slovaške ekipe Maco racing team tekmoval slovenski motociklist Marko Jerman (Yamaha, MD Depala vas). Ob Jermanu sta v ekipi še Švicar Gregory Junod in Francoz Anthony Dos Santos.

Prva dirka svetovnega prvenstva je bila aprila v Franciji. Jerman se je s svojo ekipo odlično odrezal, v konkurenci sedeminpetdesetih ekip so na zahtevni štiriindvajseturni preizkušnji zasedli deseto mesto.Na Portugalsko se je odpravil že minuli vikend, saj dirkače pred tekmovalnim vikendom čakajo naporni dnevi. »Z ekipo bomo imeli v torek proste treninge in bomo skušali odpraviti težave na motorju, ki smo jih imeli na dirki v Le Mansu. Če bo šlo vse po načrtu, se na Portugalskem na dirki nadejamo visoke uvrstitve. Dirka bo fizično zelo naporna zaradi konfiguracije steze in napovedanih visokih temperatur, zato bo veliko odvisno tudi od fizične priprave dirkačev,« je po prvih treningih na Portugalskem povedal Jerman, ki je z ekipo danes že preizkusil motor in stezo.

Na dirki tokrat ne bo tekmoval Janez Prosenik (BMW, AMD Trebnje). Prosenik je imel z novo češko ekipo IVR BMW Motorrad CSEU na dirki v Franciji velike načrte, ki mu jih je žal že v uvodnih krogih dirke prekrižala huda nesreča, ob kateri je utrpel več zlomov. Po dirki je bil z letalom prepeljan v Slovenijo, kjer se je njegovo stanje dva meseca po poškodbi že precej izboljšalo. »Počutim se veliko bolje in hodim brez pomoči bergel. V kratkem bom začel z rehabilitacijo v zdravilišču. Zdravnik je predvidel, da bom moral telo dva meseca postopno obremenjevati, preden lahko začnem s polno obremenitvijo. Verjamem, da bo to še prej, saj se stanje iz dneva v dan izboljšuje,« je o poškodbi povedal Prosenik, ki mu največje težave še vedno povzroča poškodba medenice in dodal, »potrebno je počakati, da se zlom v celoti zaraste. Bolečin razen v roki ne čutim več.« Zanj je letošnja sezona najbrž že končana, saj bo po predvidevanjih popolnoma okreval šele jeseni, ob koncu sezone.

Jutri bo v centru mesta Portimao veličastna predstavitev sodelujočih. Vsi tekmovalci se bodo na posebni paradi z motorji zapeljali po mestnih ulicah. Prvi uradni prosti trening bo v četrtek dopoldne, v četrtek popoldne in v petek bodo sledile kvalifikacije. Dirka se bo začela v soboto ob 9.30 uri, zaključila pa ob pol desetih zvečer po lokalnem času.

URNIK TEKMOVANJA

(prenos kvalifikacij, starta in zaključka dirke bo na Eurosport 2)

Sobota: 10.15 kvalifikacije in začetek startne procedure, 20.00 zaključek dirke (vsi časi so lokalni)

FIM ENDURANCE WORLD CHAMPIONSHIP 2016

8.-10. april: 24 ur Le Mans, Francija

10.-11. junij: 12 ur Portimao, Portugalska

29.-31. julij: 8 ur Suzuka, Japonska

26.-27. avgust: 8 ur Oschersleben, Nemčija

PeK

Foto: Maco

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"