Monster Energy Cup 2017: Musquin je novi milijonar, Gajser kljub hudemu padcu brez poškodb

15. 10. 2017 | Peter Kavčič
Deli

V sedmih letih, odkar najboljši dirkači na svetu tekmujejo na dirki Monster Energy Cup, je Francoz, ki živi in tekmuje v ZDA, šele drugi, ki mu je uspelo zmagati vse tri vožnje in zadeti 'jackpot'. Iz Las Vegasa se vrača bogatejši za milijon dolarjev, naš Tim Gajser pa je bogatejši za izredno pomembno izkušnjo v njegovi fenomenalni karieri.

Večer se je zanj začel rahlo zadržano, saj je v prvih dveh krogih po dobrem štartu zdrsnil po lestvici, hud padec Justina Boogla na 'ritem sekciji' pa je pomenil rdečo zastavo in prekinitev dirke. Boogle je namreč kar nekaj časa ležal nezavesten na tleh. Ponovljen štart je Gajserju prav tako zelo dobro uspel in je pet krogov vozil na tretjem mestu. Kljub temu, da so vsi opazili, da je motor nastavljen premehko, se je dobro boril. Nato je popustil pritisku dveh zasledovalcev in zdrsnil na peto mesto. Na omenjeni 'ritem sekciji' pa je storil napako in se grdo nasadil na krmilo. Pri padcu je ostal brez zraka, poleg tega pa je motor tako močno poškodoval, da ni bilo več časa, da bi ga spravili v red. Na srečo je utrpel le močan udarec in ni ničesar zlomil. Sedaj Tima čakajo zaslužene počitnice, nato pa se v novembru že začnejo prva testiranja za naslednjo sezono MXGP.

Kako zelo težka je bila steza priča tudi padec glavnega favorita Elija Tomaca, ki se je v prvi vožnji boril z Marvinom Musquinom. Tomaca je na hitrem delu dobesedno katapultiralo z motorja, ko je zadnje kolo izgubilo oprijem. S tem je Marvin, tovarniški voznik KTM-a, dobil prosto pot do prve zmage. Francoz je v nadaljevanju dirke nadaljeval z brezhibno predstavo in še dvakrat zanesljivo zmagal.

Po tem, ko je osvojil milijon, je dejal: "Osvojiti milijon je noro, ampak veste, denar ni vse, meni ogromno pomeni ta zmaga in način, kako sem prišel do nje. Januarja začnemo z superkros sezono in to je dobra popotnica za naslednja dva meseca treningov pred Anaheimom1."

Ko so ga vprašali, kaj bo svoji ženi kupil s tem milijonom je dejal,  da karkoli, saj je ob njem od najstniških dni, ko je še dirkal v Evropi in je zato izredno pomemben del ekipe.

Kako nepredvidljiv je superkos, je dokazal tudi simpatični Škot Dean Wilson, tretji na letošnjem MEC. Še eno leto nazaj je po poškodbi kolena doma na kavču spremljal to dirko, potem pa s trdim delom prišel nazaj in se dobro utrdil v tovarniški ekipi Husqvarne. Drugo mesto je šlo nazaj v roke ekipnemu kolegu Jasonu Andersonu, ki je bil celotni večer edini, ki bi lahko zares ogrozil Musquina in mu preprečil da domov odnese kovček z milijonom 'zelencev''.

Peter Kavčič
foto: moštva, Peter Kavčič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"