Monster Energy Supercross že to soboto: na koga stavite svoje karte?

4. 1. 2018 | Jaka Završan
Deli
Monster Energy Supercross že to soboto: na koga stavite svoje karte?

Kot že običajno novo leto poleg novoletnih zaobljub prinaša tudi začetek sezone svetovnega prvenstva v superkrosu, kjer bomo že to soboto dobili odgovore na mnoga vprašanja.

Ryan Dungey je tisti, ki je pokal po koncu lanske sezone superkrosa dvignil najvišje, a je kmalu zatem kot strela z jasnega napovedal svojo upokojitev. Veliko breme je tako padlo na njegovega timskega kolega Marvina Musquina, ki pa ga po rezultatih sodeč to sploh ne moti. Francoz se lahko pohvali, da je v letu 2017 v elitni kategoriji prvič v karieri zmagal na tekmi superkrosa za svetovno prvenstvo, z zmago na Monster Energy Cupu postal bogatejši za milijon dolarjev in v žep pospravil zmagi na superkrosu v Parizu in Genevi. Poleg rezultatov Marvin trenira pod budnim očesom Aldona Bakerja, ki velja za enega izmed najboljših trenerjev motokrosa in superkrosa, zato je treba nanj v letu 2018 resno računati. 

Po uvodnih dveh tekmah lanske sezone je kazalo, da vse niti v rokah drži Ken Roczen, a je v Anaheimu grdo padel in utrpel hude poškodbe roke. Po enajstih operacijah je za Nemca sledilo dolgo rehabilitacijsko obdobje, a so se po njegovih besedah priprave za letošnjo sezono začele pravočasno. Dejstvo je, da trenutno nihče ne ve, česa je Roczen zmožen, a bomo vsi skupaj to kmalu izvedeli. 

Vse do zadnje tekme sta v letu 2017 boj za naslov prvaka bila Dungey in Eli Tomac, a je slednji prvenstvo izgubil za pet točk. Žalost v taboru Kawasakija ni trajala dolgo, saj je Tomac poleti postal ameriški prvak v motokrosu in se po kratkem premoru poln samozavesti posvetil treningu superkrosa. 

Omembe vredna sta tudi Jason Anderson in Dean Wilson, ki sta proti koncu motokrosistične sezone začela kazati dobre rezultate. Husqvarnina tovarniška voznika in vsi ostali najboljši superkrosisti iz celotnega sveta se bodo to soboto, 6. januarja, pomerili v Anaheimu. Na spodnjem videu si lahko ogledate, kakšna bo sobotna steza. 

Jaka Završan
foto: Simon Cudby (KTM), Honda, Kawasaki

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"