Monster Energy Supercross: Musquin na vrhu, Roczen se vrača

7. 1. 2018 | Jaka Završan
Deli
Monster Energy Supercross: Musquin na vrhu, Roczen se vrača

Na uvodni tekmi superkrosa v Anaheimu je po pričakovanjih, zaradi izjemnih rezultatov na dirkah v pripravljalnem obdobju, na najvišjo stopničko stopil Marvin Musquin.

Prva tekma v sezoni je vedno nekaj posebnega, saj nihče ne ve, kaj točno pričakovati, a je vseeno ogromno ljudi stavilo na zmago Marvina Musquina. Francoz je proti koncu lanske sezone stopnjeval svojo formo in na koncu leta z zmago v vseh treh vožnjah na Monster Energy Cupu v žep pospravil milijon dolarjev. V pripravljalnem obdobju je na evropskih tleh vknjižil še dve zmagi na prestižnih tekmah superkrosa in se poln samozavesti podal v Anaheim. Med nabor ožjih favoritov so po mnenju strokovnjakov spadali še Ken Roczen, Eli Tomac in Jason Anderson.

Po štartu je najbolje kazalo lanskoletnemu osmoljencu Tomacu, ki si je v uvodnih krogih privozil nekaj prednosti, a vse skupaj že kmalu zapravil s padcem. Hitro se je pobral, a težav zanj še ni bilo konec, saj so se mu ob padcu odpele hlače. Eli je nato ob stezi ustavil, si ponovno zapel hlače in nadaljeval z zelo upočasnjenim tempom. Razlog za to še ni znan, a bi lahko šlo za poškodbo rame, s katero je imel že nemalo težav.

S solidnim štartom in tekočo, pametno vožnjo je mesto vodilnega kmalu prevzel Marvin Musquin in v cilj zapeljal kot prvi. Sledila sta mu Jason Anderson in Justin Barcia, ki sta za njim zaostala manj kot pet sekund, kar potrjuje, da bo letošnja sezona še kako zanimiva. 

Veliko oči je bilo pred tekmo uprtih v Kena Roczna, ki se je lani prav na tem prizorišču grdo poškodoval in se po skoraj enem letu vrnil na dirkalne steze. Nemec je z borbeno in napadalno vožnjo tekmo zaključil kot četrti in vsem dokazal, da bo letos še potrebno računati nanj. Ni pa bilo vse tako rožnato za Deana Wilsona, ki je na kvalifikacijah grdo padel in se zaradi bolečin na glavni dirki ni pomeril. Na socialnih omrežjih je objavil, da se sooča z bolečinami v rami, a točni podatki o poškodbi še niso znani.

Zanimive novice so prišle tudi iz tabora Yamahe, kjer je na dan dirke že upokojeni štirikratni svetovni prvak v superkrosu Ryan Villopoto naznanil, da je z Yamaho podpisal pogodbo in postal ambasador modrih. Ta novica preseneča predvsem zato, ker je Ryan skoraj celotno kariero sodeloval s Kawasakijem. 

Rezultati Anaheim 1 (450 cm3):

1.) Marvin Musquin (KTM)
2.) Jason Anderson (HUS)
3.) Justin Barcia (YAM)
4.) Ken Roczen (HON)
5.) Weston Peick (SUZ)
6.) Cole Seely (HON)
7.) Justin Brayton (HON)
8.) Broc Tickle (KTM)
9.) Joshua Grant (KAW)
10.) Cooper Webb (YAM)

Jaka Završan 
foto: Simon Cudby/KTM, Monster Energy

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel