Monster Energy Supercross: prva trojna krona Tomacu

21. 1. 2018 | Jaka Završan
Deli
Monster Energy Supercross: prva trojna krona Tomacu

Letošnje leto je za svetovno prvenstvo v superkrosu revolucionarno, saj se je način dirkanja in točkovanja spremenil. Ta vikend je bila na sporedu trojna krona, prva dirka v letošnji sezoni, kjer so se tekmovalci na štart odpravili trikrat.

Tovrstna dirka se točkuje kot pokal narodov, torej na najvišjo stopničko stopi tisti, ki v vseh treh vožnjah doseže najmanj točk (prvo mesto prinese eno točko, drugo dve ...). Po koncu večera pa zmagovalec kot na vseh ostalih dirkah domov odnese 26 točk, drugi 23 ... Takšni dirki bomo letos videli še v Atlanti in Minneapolisu, kjer bo neodvisno od prvenstva tisti, ki si je na teh treh dirkah privozil največ točk, postal prvak trojnih kron.

Po prvih dveh dirkah v Anaheimu je najbolje kazalo Colu Seelyju, a je s slabim štartom v zadnji vožnji vrata za zmago na široko odprl Eliju Tomacu, sam pa skupno končal kot drugi. Slavje pri zelenih je bilo še večje, ker se je Eli vrnil po lažji poškodbi rame. Kot tretji je končal Jason Anderson, ki trenutno v skupnem seštevku z enajstimi točkami vodi pred Seelyjem.

Nekoliko slabše se je večer odvil za Marvina Musquina, ki ga je poškodba rame prejšnji vikend očitno zdelala huje, kot je pričakoval. Omeniti je potrebno tudi Kena Roczna, ki se je na prizorišče v Anaheim 2 podal z grenkim priokusom, saj se je lani ravno tu hudo poškodoval. Očitno mu je poškodba poleg brazgotin na levi roki zadala tudi nekaj psihičnih udarcev, saj je dirko končal šele deveti.

Rezultati Anaheim 1 (450 cm3):

1.) Eli Tomac (KAW)
2.) Cole Seely (HON)
3.) Jason Anderson (HUS)
4.) Justin Brayton (HON)
5.) Weston Peick (SUZ)
6.) Joshua Grant (KAW)
7.) Blake Baggett (KTM)
8.) Justin Barcia (YAM)
9.) Ken Roczen (HON)
10.) Cooper Webb (YAM)

Jaka Završan
foto: Kawasaki

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem