MotoGP: Rossi bo pogodbo podpisal po prvih dirkah, Stoner hiter v Sepangu

25. 1. 2018 | Primož Jurman
Deli

Le še nekaj dni je do prvih uradnih testov razreda MotoGP v Sepangu: tridnevna testiranja se začnejo v nedeljo, 28. januarja. Po predstavitvi tovarniške ekipe Ducatija prejšnji teden se je na ogled postavila še tovarniška ekipe Yamahe. Dirkaški par Rossi-Vinales bo branil barve modrih tudi v letošnji sezoni.

Yamahina ekipa bo letos nastopila v nekoliko drugačnih barvnih kombinacijah, tudi glavni sponzorski logotip na oklepu M1 je drugačen. Očitno je bilo do sedaj preveč zelene podobnosti z logotipom energijske pijače tik pod njim. Po lanski, ne preveč uspešni sezoni, ko sta imela oba dirkača predvsem v drugem delu sezone težave z motociklom, je upanje pred začetkom nove sezone toliko večje. Kot vedno si tudi letos želijo naslov svetovnega prvaka.

Dodaten element motivacije bo predvsem v primeru Mavericka že podpisana pogodba za leti 2019 in 2020. Španec jo je tako podpisal kot prvi; konec sezone se te večini dirkačev iztečejo. Rossi jo bo menda podpisal po prvih dirkah (dodajmo: ko bo videl ali oziroma kako mu letošnji bajk 'sede'). Na testiranjih bo nastopil s posebnim dizajnom čelade, oblikovalec Aldo Drudi pa nam je v pogovoru povedal, da bo s 'pravim' dizajnom prvič nastopil na petkovih treningih pred prvo dirko 18. marca v Katarju.

Testiranja že tečejo

Yamaha je resda predstavila nov motocikel, ki pa ni tisti, s katerim bosta dirkača nastopila na testiranjih. Tista prava dva sta že v Sepangu, tam je tudi že Casey Stoner, ki je z Ducatijem GP18 po dežju odpeljal štiri kroge in je bil le za dve sekundi počasnejši kot Pedrosa (Honda) na dirki lanskega oktobra.

Po stezi so se podili še Aoyama, povratnik in sedaj tesni voznik Bradl (oba Honda) ter Baiocco (Aprilia). Danes bodo Suzukija RR preizkusili Guintoli, Elias, Dunlop ter Waters. Zadrega v Yamahini ekipi Tech3 je rešena; potem, ko je Folger tik pred zdajci sporočil, da zaradi bolezni tudi letos ne bo nastopil, so v ekipi mrzlično iskali nadomestnega voznika. Vsaj za testiranja v Sepangu bo to Hernandez, ki naj bi letos nastopil sicer v superbike ekipi Pedercini Kawasaki.

Dirkače in ekipe po Sepangu pred začetkom sezone čakajo še testiranja na Tajskem (16. do 18. februar) in v Katarju (1. do 3. marec).

Primož Jurman
foto: Yamaha, Dorna

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja