MotoGP VN Italije: Mugello Ducatijev, Rossi ob stopničke!

5. 6. 2017 | Primož Jurman
Deli

V Mugellu je doma zmagal Dovizioso (Ducati) pred Vinalesom (Yamaha) in presenečenjem, Petruccijem (Ducati). Rdeči iz Bologne so stopili na vrh v idealnem trenutku!

Mugello: Vendarle Ducati!

Dirko v Mugellu sta zaznamovale tri zgodbe. Prva je nesreča nekdanjega dirkača razreda MotoGP Nickya Haydna s kolesom, v kateri je 10 dni pred dirko nesrečno izgubil življenje, druga je padec Valentina Rossija na treningu motokrosa, kjer je zapeljal s steze v pesek, tam ga je prekucnilo preko krmila, pri tem pa se je obtolkel, si poškodoval notranje organe, a kosti so ostale cele.

Kljub špekulacijam je na dirkile nastopil, pred začetkom pa so se fantje poklonili spominu na Nickya, svetovnega prvaka razreda MotoGP iz leta 2006. Tretja zfodba pa je rahlo nepričakovan uspeh Ducatija. V dirki je pred »rumenimi« tribunami slavil Andrea Dovizioso, še večje presenečenje pa je tretje mesto Danila Petruccija s poltovarniškimDucatijem. Drugi je bil Vinales, Rossi je bil četrti, Marquez (Honda) pa šele šesti. Dani Pedrosa je z zadnjem krogu neumno sklatil Cala Crutchlowa kot, da se borita za zmago. Anglež je besnel ob nerazumni reakciji Španca.

V Franciji zopet Vinales

Vinales je po dveh zadnjih težavnih dirkah vendarle ponovno, tretjič letos, ujel zmago. Že v kvalifikacijah je pokazal odličen dirkaški ritem, dobro se je ujel z na novo preplasteno progo, ki je letos ponujala dober oprijem. Med dirko  na drugem mestuje sekal šikano, podobno kot Rossi v Austinu, a so v direkciji dirke ocenili, da s tem ni pridobil ne izgubil prednosti, in mu zato niso pripisali kazni. Zadnji krog je bil precej dramatičen, v katerem je Rossi, do takrat vodilni, naredil napako, Vinales jo je izkoristil, devetkratni svetovni prvak pa je ob napadu, na veselje in žalost gledalcev (jep, oboje hkrati), padel in s tem odprl pot domačinu Zarcu (Yamaha), da je končal drugi.

Po letu 2006, ko je Stoner v Turčiji dosegel drugo mesto, temu je sledil Marquez (a na tovarniškem stroju), je novinec z ne tovarniškim mestom osvojil stopničke. Z zmago je Maverick Yamahi pripeljal petstoto zmago v Velikih Nagradah. Drama se je zgodila tudi Marqueuz (Honda), ki je imel cel vikend težave z neposlušno Hondo, s katero je imel težave predvsem v prvi kombinaciji zavojev, ko mu je ušel sprednji konec. Bolj zadovoljen je bil Pedrosa, morda pa mubo to sezono, vendarle uspel veliki met - osvojitev naslova, ki ga neuspešno naskakuje že vrsto let? Ducati je v (še vedno) v težavah, kljub relativno dobrima rezultatoma obeh dirkačev. Lorenzu, razen prejšnje dirke v Jerezu ne gre in ne gre, razočaranje na obeh straneh je vse večje. KTM je bil z novim »big bang« agregatom med dobitniki točk (P. Espargaro 12., Smith 13.), kar je za novinca odličen rezultat.

Lucchinelli med legende, Triumph v Moto2

V Mugellu so med legende športa umestili  Lucchinellija, svetovnega prvaka iz leta 1981, medtem, ko se je sedaj dokončno potrdilo, da bo v razredu Moto2 od 2019 naprej opremljevalec z agregati Triumph, enotno elektroniko pa bo dobavljal Magneti Marelli. 

Tule lahko slišite kako se trivalni agregat oglaša:

Rezulatati, VN Francije, Le Mans, 21.05.2017:

1. Maverick VIÑALES, Movistar Yamaha MotoGP - 43'29.793
2. Johann ZARCO, Monster Yamaha Tech 3 - +3.134
3. Dani PEDROSA, Repsol Honda Team - +7.717
4. Andrea DOVIZIOSO, Ducati Team - +11.223
5. Cal CRUTCHLOW, LCR Honda - +13.519

Rezultati, VN Italije, Mugello, 04.06.2017:

1. Andrea DOVIZIOSO, Ducati Team - 41'32.126
2. Maverick VIÑALES, Movistar Yamaha MotoGP - +1.281
3. Danilo PETRUCCI, OCTO Pramac Racing - +2.334
4. Valentino ROSSI, Movistar Yamaha MotoGP - +3.685
5. Alvaro BAUTISTA, Pull&BearAspar Team - +5.802

Vrstni red (6/18 dirk):

1. Maverick VIÑALES - Yamaha - 105 točk
2. Andrea DOVIZIOSO - Ducati - 79 točk
3. Valentino ROSSI - Yamaha - 75 točk
4. Marc MARQUEZ - Honda - 68 točk
5. Dani PEDROSA - Honda - 68 točk

 

Primož Jurman

Foto: Primož Jurman, Michelin, Dorna

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja