MotoGP, VN Japonske: Dovi nabil Marqueza, Suzuki boljši od Yamahe

16. 10. 2017
Deli

V dežnih razmerah je navdušil boj med Doviziosom in Marquez. Rossi odstopil.

 

V deževni dirki za Veliko Nagrado Japonske sta se za zmago udarila vodilna v svetovnem prvenstvu Dovizioso (Ducati) in Marquez (Honda). V hudo napetem boju v zadnjih krogih je bil uspešnejši Italijan, ki je ponovno, drugič letos, v kozji rog pospravil Marqueza. S peto letošnjo zmago za Špancem v skupnem seštevku zaostaja le še za 11 točk. Kot kaže bo, ob Rossijevem odstopu in slabi predstavi Vinalesa (oba Yamaha), boj za naslov odločen le med Dovijem in Marcom.

Vikend v Motegiju je bil pravzaprav deževen že od petkovih treningov in sobotnih kvalifikacij. Yamaha je prišla na Japonsko po solidnem uspehu v Aragonu z upanjem na dober rezultat tudi v Deželi vzhajajočega sonca, spodbudno je bilo tudi Rossijevo stanje po poškodbi noge. A vikend se za modre ni dobro izšel – težave v hladnih deževnih razmerah, padec Rossija, zgrešen izbor gum na kvalifikacijah in v dirki ter bleda predstava Vinalesa tako v kvalifikacijah kot na dirki – vse to pomeni ponovni alarm za Yamaho. Lanski stroj v rokah Zarca je bil dovolj dober za najhitrejši čas kvalifikacij, tovarniške Yamahe so krevsljale v ozadju. Ponovno se je špekuliralo, da je lanski dirkalnik Yamahe vseeno boljši kot letošnji. No, Zarco je dirko končal na osmem, Vinales pa na devetem mestu.

Le dva za naslov

So pa v formi pri Ducatiju. Motegi je steza, ki odgovarja voznim lastnostim Desmosedicija, a še v soboto ni kazalo na Doviziosov uspeh. V ospredju sta bila Lorenzo in voznik ekipe Pramac, Petrucci. Dovizioso je štartal s skromnega devetega mesta in je boj v ospredju na začetku dirke opazoval bolj iz ozadja. In hranil gume za drugo polovico. Ob odpadlih tovarniških Yamahah, Pedrosi (Honda), ki s svojo skromno težo gume v hladnih in deževnih razmerah le stežka spravi na spodobno delovno temperaturo in raztresenemu Lorenzu, sta se v končnici udarila Dovizioso in Marquez. Težko jim je sledil visoki Petrucci, ki je mojster vožnje v dežju. Zadnji trije krogi so bili peklenski, čeprav je večina stavila na Marqueza, je z zrelo in odločno vožnjo po napetih prehitevanjih vse do zadnjega zavoja slavil Dovi. 

Marquez v 2019 k Avstrijcem?

Če bo zmagovito miselnost prenesel v naslednjo dirko, bomo videli že naslednji teden, ko je na sporedu VN Avstralije na dirkališču Phillip Island. Tam je favorit Marquez s Hondo. Tega po poteku pogodbe vse bolj povezujejo z ekipo KTM, a do konca naslednje sezone, ko mu izteče pogodba, je še daleč.

Na Japonskem sta končno svoje kvalitete s četrtim in petim mestom dokazala tudi dirkača tovarniške ekipe Suzukija, Iannone in Rins.

Primož Jurman
foto: Michelin, Dorna, ekipe

Rezultati VN Japonske, Motegi, 15.10.2017

1. Andrea DOVIZIOSO, Ducati Team - 47'14.236
2. Marc MARQUEZ, Repsol Honda Team - +0.249
3. Danilo PETRUCCI, OCTO Pramac Racing - +10.557
4. Andrea IANNONE, Team SUZUKI ECSTAR - +18.845
5. Alex RINS, Team SUZUKI ECSTAR - +22.982

Vrstni red po 15/18 dirk

1. Marc MARQUEZ, Honda - 244
2. Andrea DOVIZIOSO, Ducati - 233
3. Maverick VIÑALES, Yamaha - 203
4. Dani PEDROSA, Honda - 170
5. Valentino ROSSI, Yamaha - 168  

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"