MotoGP, VN Japonske: Pravljičnih sedem

22. 10. 2018 | Primož Jurman
Deli

V ljudskem izročilu je sedem pravljično število. Sedem naslovov svetovnega prvaka ima v žepu od zdaj Marc Marquez (Honda). S taktično vožnjo in nekaj sreče je na dirki za VN Japonske zmagal in tako postal svetovni prvak kraljevskega razreda že tri dirke pred koncem sezone. Dovizioso (Ducati), edini še dostojni konkurent, se je v Motegiju trudil vse do predzadnjega kroga, zdrs v pesek pa je pomenil zanj izgubljeno bitko in dobljeno vojno za Marqueza.

Mladi Španec je torej nov svetovni prvak letošnje sezone. Njegova statistika je res impresivna: s 25 leti je najmlajši dirkač, ki je osvojil pet naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu, je najmlajši dirkač s sedmimi naslovi, hkrati pa se je pridružil trojici dirkačev, Valentinu Rossiju, Micku Doohanu in Giacomu Agostiniju, ki so osvojili pet ali več naslovov svetovnih prvakov v najmočnejšem razredu. Ob teh številkah je neverjetno tudi število njegovih zmag, najhitrejših časov na kvalifikacijah in rekordnih krogov. Dečko je torej fenomen, ostali pa si razbijajo glavo, kako ga zaustaviti.

Japonska ruleta

Še v soboto Špancu ni kazalo najbolje. V zadnjem prostem treningu je razbil svoj prvi motocikel, se vozil z rezervnim in se na koncu kvalificiral na šesto mesto. V kvalifikacijah je blestel Dovizioso, rdeči so upali, da bodo v Motegiju še lahko ustavili Marqueza, ki se mu je že nasmihal naslov. Da bi mu preprečili slavje, bi morali pri Ducatiju v cilj pripeljati pred Marquezom. To se žal (za prvenstvo) ni zgodilo. Dovi se je na dolgočasni in taktični dirki, kjer je vodil vse do zadnjih krogov in ga je nato prehitel Marc, dva kroga pred koncem ulegel. Konec. Finito. Ende. Za letos. A pri Ducatiju upajo na revanšo prihodnje leto. Ne bo lahko, saj se k Hondi seli še Lorenzo, ki je tokrat dirko na Japonskem zaradi poškodbe zapestja izpustil, nastopil pa ne bo niti na naslednji dirki v Avstraliji. Tam ga bo nadomestil Alvaro Baustista. Še ocvirek z Japonske: ob slavju Marqueza po koncu dirke ga je Redding tako močno lopnil, da mu je nehote izpahnil ramo. Ob pomoči brata Alexa in prijateljev so Marca položili na asfalt Motegija in mu jo ponovno naravnali, Redding pa se je novemu svetovnemu prvaku preko socialnih medijev že opravičil.

Kje so ostali?

Marquez in Dovizioso sta letos v končnici prvenstva enostavno premočna, ostali so bili poravnani in se ruvali za drobtinice. Na Japonskem je ponovno razočarala tovarniška ekipa Yamahe, ponovno tipajo v temi in ni jim jasno, kaj se dogaja z motociklom, Suzuki je s tretjim mestom Rinsa napovedal, da bo treba nanj v naslednji sezoni resno računati, Crutchlow na poltovarniški Hondi s prototipnimi rešitvami (če ne okusi peska ob stezi) je vedno hiter. Petrucci (Ducati) v poltovarniški ekipi Pramac pomeni razočaranje, še posebno ob tem, da se seli naslednjo sezono k tovarniškemu Ducatiju, njegovemu moštvenemu kolegu Millerju po dobrih kvalifikacijah na dirki zmanjka postaviti pika na i, Zarco (Yamaha) pa je v drugi polovici sezone pokazal manj kot na prvih dirkah. Na preostalih dirkah v Avstraliji, Maleziji in v Valenciji se bo, potem ko je že znan prvak, dirkalo le še za prestiž in posamezno zmago. Ob tem pa bodo vsi že z mislimi v sezoni 2019.     

VN Japonske, Motegi, 21. 10. 2018:  

1. Marc MARQUEZ, Repsol Honda Team, 42'36.438
2. Cal CRUTCHLOW, LCR Honda CASTROL, +1.573
3. Alex RINS Team, SUZUKI ECSTAR, +1.720
4. Valentino ROSSI, Movistar Yamaha MotoGP, +6.413
5. Alvaro BAUTISTA, Angel Nieto Team, +6.919
6. Johann ZARCO, Monster Yamaha Tech 3, +8.024
7. Maverick VIÑALES, Movistar Yamaha MotoGP, +13.330
8. Dani PEDROSA, Repsol Honda Team, +15.582
9. Danilo PETRUCCI, Alma Pramac Racing, +20.584
10. Hafizh SYAHRIN, Monster Yamaha Tech 3, +24.985

Skupna razvrstitev po 16 dirkah/19:

1. Marc MARQUEZ, Honda, 296 točk
2. Andrea DOVIZIOSO, Ducati, 194 točk
3. Valentino ROSSI, Yamaha, 185 točk
4. Maverick VIÑALES, Yamaha, 155 točk
5. Cal CRUTCHLOW, Honda, 148 točk
6. Johann ZARCO, Yamaha, 133 točk
7. Danilo PETRUCCI, Ducati, 133 točk
8. Jorge LORENZO, Ducati, 130 točk
9. Alex RINS, Suzuki, 118 točk
10. Andrea IANNONE, Suzuki, 113 točk

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"