MotoGP, VN Katalonije: Od junaka do bedaka?

17. 6. 2019 | Primož Jurman
Deli

Jorge Lorenzo res nima sreče: letos se ne ujame s Hondo, na zadnji dirki v Barceloni pa je v desetem zavoju polege sebe stresel še Rossija, Vinalesa (oba Yamaha) in Doviziosa (Ducati). Zmagal je Marquez Honda).

Za Marqueza je bila to po letu 2014 druga zmaga na stezi, ki mu – kljub domačemu terenu – sicer ni prav pri srcu. Marc je dirko odpeljal suvereno, z drugim mestom pa mu je delno ukradel predstavo mlada vzhajajoča razreda Quartararo (Yamaha), ki je bil sicer skozi celoten dirkaški vikend v dobri formi. Na dirkališču, ki mu odgovarja, je lani zabeležil zmago v razredu Moto2. Bil je najhitrejši tudi v sobotnih  kvalifikacijah, v nedeljo je tako drugič letos štartal s prvega štartnega mesta, Francoz pa je postavil najboljši čas tudi v nedeljskem jutranjem ogrevanju.

V primeru zmage bi bil (razlika je nekaj dni) najmlajši zmagovalec dirke v zgodovini. Ko smo že ravno pri zgodovini: dirka v Barceloni je potekala sedemdeset let po prvi dirki razreda 350-kubičnih centimetrov, prve dirke moderne dobe,  ki je bila 13. junija 1949 na Otoku Man. Prav temu v čast so se vsi dirkači razreda MotoGP v četrtek svoje kombinezone zamenjali za frake, metuljčke in lakaste čevlje.   

Drenjanje v sekundi

Lorenzo (Honda), ki je v tednu pred dirko v Barceloni (zaradi slabših rezultatov?) obiskal Hondino centralo na Japonskem, je imel pred dirko v Španiji visoka pričakovanja. V dirki je dobro štarta a v uvodnih krogih, ko so dirkači še vozili v skupini, pred zaviranjem v deseti zavoj padel in ob tem zbil še Rossija, Vinalesa (oba Yamaha) in Doviziosa (Ducati): pri Yamahi so tako ostali brez uvrstitev obeh tovarniških dirkačev in to na dirki, kjer se je kazala že luč rezultatskega napredka iz tunela.

Ta luč je pa je bil vlak, po imenu Jorge. Največji osmoljenec trka je prav gotovo Dovizioso, saj je (bil) tudi letos v boju za naslov svetovnega prvaka. Lorenzo se je po dirki vsem opravičil. Za osvežitev spomina: Španec je lani tu na Ducatiju zmagal. Dirkači razreda MotoGP so si vse bolj konkurenčni, na sobotnih treningih jih je bilo denimo sedemnajst v eni sekundi! Razumljivo je, da ekipe iščejo vse mogoče načine, da bi si pridobile kakšno, še tako majhno prednost. Pa še zanimivost: nekateri dirkači, denimo Dovizioso (Ducati), A. Espargaro (Aprilia) in Bagnaia (Ducati) so zaradi novih pravil o homologacijah čelad, ki veljajo od začetka junija, zaradi neustreznosti »svojih« proizvajalcev čelad, uporabljali konkurenčne.

Rezultati VN Katalonije, Barcelona, 16. 6. 201:

1. Marc MARQUEZ, Repsol Honda Team, 40'31.175
2. Fabio QUARTARARO, Petronas Yamaha SRT, +2.660
3. Danilo PETRUCCI, Mission Winnow Ducati, +4.537
4. Alex RINS, Team SUZUKI ECSTAR, +6.602
5. Jack MILLER, Pramac Racing, +6.870

Vrstni red (7 dirk /19):

1. Marc MARQUEZ, Honda, 140 točk
2. Andrea DOVIZIOSO, Ducati, 103 točk
3. Alex RINS, Suzuki, 101 točk
4. Danilo PETRUCCI, Ducati, 98 točk
5. Valentino ROSSI, Yamaha, 72 točk

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja