Motokros DP: Klemen Gerčar je tudi državni prvak!

7. 10. 2013
Deli

V Orehovi vasi, se je s peto dirko končalo letošnje državno prvenstvo v motokrosu, ki je postreglo z izjemno atraktivnimi vožnjami naših najboljših motokrosistov v kar sedmih posameznih kategorijah. V kraljevi kategoriji Open je šel prestižni naslov državnega prvaka v roke Klemenu Gerčarju, ki je tako na popoln način končal izjemno sezono, ki je seveda doživela vrhunec pred mesecem dni, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka MX3.

Edini resni konkurent Gerčarju, mladi, komaj 17. letni Tim Gajser je z dvojno zmago na zadnji dirki sicer dokazal, da je v odlični formi, ki v kombinaciji s poltovarniško Hondo 450 tvori pretrd izziv tudi za Klemena, ki je tokrat tekmoval z motorjem za trening. Prvi motor je namreč izdihnil v Nemčiji na dirki za pokal narodov, ta mu je pa tudi med dirko začel nagajati, saj je bil material že precej utrujen. Predvsem, je znake obrabe kazal menjalnik. 'Naslova sem seveda zelo vesel in mi pomeni piko na 'i' k odlični sezoni, ki jo bo seveda kar težko ponoviti. Na vsaki dirki seveda vedno štartam na zmago a danes proti izredno razpoloženemu Timu enostavni ni šlo. Bila sva tesno skupaj, res pa je da bi s pretiranim tveganjem lahko staknil le še kakšen padec ali poškodbo, kar pa bi bila velika neumnost, saj sem zaradi Timove odsotnosti na dirki v Šentvidu pri Stični moral prvo vožnjo le končati in naslov je bil moj'. Klemen je seveda že v polnem zamahu priprav za naslednjo sezono, ko se seli v elitno kategorijo MXGP.

Tim Gajser ob današnji odlični predstavi seveda ni skrival navdušenja. 'Ta dirka je v bistvu že del priprav na naslednjo sezono, ki jo bom vozil s Hondo. Motor od Davida Phillipaertsa je izjemen, samo pomislim kam mora zaviti in že me uboga. Tudi zaloga moči je ogromna in motor res neverjetno vleče', je strnil svoje vtise s prve uradne dirke na Hondinem motorju. Tima bomo tudi naslednje leto lahko gledali v razredu MX2, kjer bo vozil motor, ki ga bodo posebej zanj pripravili v športnem oddelku honde HRC.

V drugi najmočnejši kategoriji pri nas, torej v MX 125 je postal novi državni prvak Aljoša Molnar. Čast zmage na zadnji dirki je sicer šla v roke Petru Irtu, ki je obakrat zmagal z prepričljivo prednostjo, ker pa je celo sezono dirkal v Belgiji, mu seveda te točke niso pomenile nič v skupnem točkovanju.

No, veliko bolj tesno in polno preobratov je bilo v kategoriji MX 125 2T, kjer vozijo z dvotaktnimi motorji. Tu je z zmago v zadnji dirki svoj naslov privozil Nick Škorja.

Fantje in dekle, ki so se celo sezono merili v kategoriji do 85 kubičnih centimetrov so poskrbeli za dobro predstavo gledalcem. Predvsem je za napete živce poskrbel Luka Milec, ki je namesto dveh popolnih štartov in zmag, zabeležil dvakrat enako napako na štartu, ko mu je ugasnil motor in ga oživil šele po tem, ko je njegov tekmec za naslov Jan Pancar, že skoraj izpeljal cel prvi krog. Milec kljub vrtoglavi vožnji ni mogel nadoknaditi zamujeno. Pancar je tako lahko slavil že takoj po štartu druge vožnje v kateri je z zmago dosegel popoln rezultat.

Da bo družinsko veselje popolno, je v kategoriji veteranov šel naslov prvaka v roke Igorju Pancarju, ki je moral le solidno odpeljati dirko. Dirkal je s polomljenim rebrom kar je bilo zelo boleče. Dirko je dobil Bogomir Gajser z dvojno zmago.

Med najmlajšimi vozniki, v kategoriji MX 50 je šel naslov v roke Jaki Oseku, v kategoriji MX 65 pa je svojo premoč z naslovom kronal Maks Mausser.

Motokrosiste čaka letos le še ena domača preizkušnja in sicer dirka za pokalno tekmovanje, ki bo že prihodnjo nedeljo v Prilipah pri Brežicah.

Zmagovalci po kategorijah (MX DP – Orehova vas):

DP 50: Jaka Osek

DP 65: Maks Mausser

DP 85: Jan Pancar

DP 125 2T:Nick Škorja

ODP 125: Aljoša Molnar

DP veterani: Bogomir Gajser

ODP Open: Tim Gajser

Državni prvaki v motokrosu za sezono 2013:

DP 50: Jaka Osek

DP 65: Maks Mausser

DP 85: Jan Pancar

DP 125 2T:Nick Škorja

ODP 125: Aljoša Molnar

DP veterani: Igor Pancar

ODP Open: Klemen Gerčar

Rezultate in koledar dirk najdete na www.amzs.si v rubriki šport in na www.speed-timing.hr

AMZS Sport  – MX press

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja