Motokros DP: Sončna dolina pod Kalom pozdravila svetovnega prvaka

16. 9. 2013
Deli

Le teden dni po tem, ko je Klemen Gerčar osvojil zgodovinski naslov svetovnega prvaka v kategoriji MX3, se je z laskavim naslovom predstavil domači publiki, na četrti dirki državnega prvenstva, ki se je tokrat odvijala v Šentvidu pri Stični.

Ob odsotnosti Tima Gajserja, ki je tekmoval v nemškem ADAC prvenstvu, smo bili sicer prikrajšani za zanimiv obračun med dvema vrhunskima motokrosistoma, a kljub temu Gerčar ni razočaral številnih navijačev. Seveda je gladko zmagal v obeh vožnjah in z varnostno prednostjo iztržil maksimalno število točk. Z dobro vožnjo sta stopničke v kraljevem razredu 'open' zasedla še Theo Urbas in Erik Slavec.

Mnogo bolj negotovo in razburljivo je bilo v šibkejši kategoriji, kjer se je v boj z odlično pripravljeno progo podalo 24 motokrosistov na 125 kubičnih dvotaktnikih in 250 kubičnih štiritaktnikih. V obeh vožnjah sta se v uvodnem delu močno udarila Aljoša Molnar in Anej Doplihar. Slednji je z dvema dobrima štartoma poskrbel za predstavo dneva in z zagrizenostjo predvsem v drugi vožnji, dobro polovico dirke uspešno branil prvo mesto. Po vožnji, kjer sta kot prilepljena drug na drugega, vozila tesno skupaj, je Molnar le našel 'šivankino uho' skozi katerega se je prebil v ospredje in nato rutinirano zabeležil še drugo zmago. V boju za tretje mesto, se je sicer vmešal Nick Škorja, ki pa je vse možnosti za uspeh zapravil, ko mu je tik pred koncem  prve vožnje zmanjkalo bencina (drugo vožnjo je bil tretji). Skupno tretje mesto je nato pripadlo Miranu Kovačiču.

V razredu 125 kubičnih dvotaktnim motorjev, ki je nekakšna priprava na prehod med štiritaktne motorje, so prva tri mesta zasedli Miha Bubnič, Anej Braniselj in Urban Ražman.

V razredu do 85 kubičnih centimetrov, se je v boj za naslov prvaka vrnil Luka Milec, ki je kljub rahlo poškodovanemu zapestju dobro okreval po poškodbi noge, ki jo je staknil poleti in zabeležil dvojno zmago. Z dvojnim drugim mestom in dvojnim tretjim mestom sta stopničke dopolnila še Jan Pancar in Jaka Završan.

V razredu do 65 kubičnih centimetrov je Maks Mausser nadaljeval z zmagovalnim pohodom in se tako še bolj utrdil na prvem mestu. Tudi v tej kategoriji so moči med prvimi tremi enakomerno porazdeljene. Drugo mesto si je tako privozil Matevž Robek, tretje pa Gašper Polajžer.

Izredno napeto, skoraj tako kot v kategoriji DP 125 je bilo tudi v dirki podmladka. Da se vrhunski dirkači kalijo že od mladih nog naprej, so dokazali prvi trije: Jaka Osek, gostja s hrvaške Mia Ribić in Jaka Peklaj. Mia je v prvi vožnji premagala fante, v drugo pa je zaradi napake izgubila nekaj mest in se do konca dirke, z vožnjo 'kolo na kolo' borila z Osekom in Peklajem. Na koncu sta si Mia in Jaka Osek razdelila enako število točk, zmaga pa je šla v roke Jaki. Peklaj je končal na tretjem mestu.

Med najstarejšimi dirkači, so se v odsotnosti Bogomirja Gajserja udarili Igor Pancar, Alojz Vogrinc in Andrej Rus, v tem zaporedju so si namreč tudi razdelili prva tri mesta. Skupna zmaga je šla sicer v roke gostu s Hrvaške Goranu Gorički, ki pa je tekmoval izven konkurence in njegova zmaga ni štela za domače državno prvenstvo.

Nekaj voženj si je ogledal tudi selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec, ki je prišel bodrit sina, ki tekmuje v kategoriji DP 125. V kratkem klepetu pa je zaupal, da uživa v atraktivnih vožnjah najhitrejših dirkačev in borbenosti tistih, ki se borijo do zadnjega metra dirke. Vsekakor si je v dveh letih, kolikor dirka Ian Oskar že našel svoje favorite.

Naslednja in s tem tudi zadnja dirka za državno prvenstvo, bo 6. oktobra na kraljici slovenskih stez v Orehovi vasi.

Zmagovalci po kategorijah (MX DP – Šentvid pri Stični):

DP 50: Jaka Osek

DP 65: Maks Mausser

DP 85: Luka Milec

DP 125 2T:Miha Bubnič

ODP 125: Aljoša Molnar

DP veterani: Igor Pancar

ODP Open: Klemen Gerčar

Rezultate in koledar dirk najdete na www.amzs.si v rubriki šport in na www.speed-timing.hr

AMZS Sport  – MX press

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel